Kurssikirjaehdokkaan saattaa löytää myös avoimena julkaisuna verkosta. Maailmalta löytyy avoin kurssikirja ja kurssiaineistohankkeita. Tässä muutama esimerkki: Open Textbook Library ja Open SUNY Textbooks
Avoimia kirjoja voi löytää myös Google-kirjoista (valitse asetukset > tarkennettu haku > vain koko teos) tai Internet Achivesta.
OpenAiren portaalista löytyy yli 83 000 avointa kirjaa.
Avoimia artikkeleita kannattaa etsiä Core-tietokannasta. Zenodo-arkisto tarjoaa kaikenlaista avointa materiaalia.
Avoimista oppiresursseista - Open Educational Resources, OER ja avoimista kurssikirjoista löydät lisätietoa täältä: Open Education Consortium (tee hakuja kohdassa Courses -> search courses)
Aihetta koskeva Markku Roinilan blogi Testissä Alternative Access – vaihtoehtoiset tavat päästä kiinni tutkimusartikkeleihin
Heldasta löydät tutkintovaatimuksissa olevia avoimia kurssikirjoja. Niitä voit selata tästä. Heldan kurssikirjat luetteloidaan myös Helka-kirjastoluetteloon. Esimerkkejä Heldan avoimista kurssikirjoista:
Heldaan tallennetut avoimet kirjat löytyvät Google-hauilla helposti: ne nousevat hakutuloksissa ensimmäisten joukkoon.
Kotimaisia avoimia tiedelehtiä ja -artikkeleita löydät Journal.fi-palvelusta
Kotimaisia avoimia kirjoja - ja kurssikirjoja - julkaisee mm. SKS ja Tampere University Press
Usean kustantajan tai välittäjän e-kirjapalvelussa näkyvät sekä lisensoidut (maksulliset) että avoimet e-kirjat. voit kuitenkin suodattaa esiin avoimesti saatavilla olevat kirjat: ne on usein varustettu "Open Access tai Free Access"-tekstillä ja/tai vihreällä lukonkuvalla.
Muutamia esimerkkejä avoimista julkaisuista kustantajien palveluissa:
De Gruyter - Sivun vasemmasta palkista löytyy kohta "Accessible Content" josta voit valita haluatko rajata aineiston lisensioituun tai avoimeen aineistoon
Elsevier ScienceDirect - palvelussa voit myös suodattaa Open Access aineistot esiin hakutuloksen jälkeen
Avointen oppimateriaalien kirjasto
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus kehittävät yhteisesti avointen oppimateriaalien palvelua. CSC- Tieteen tietotekniikan keskus koordinoi palvelua jonne voi koota ja tallentaa omia avoimia oppimateriaaleja kaikilta koulutusasteilta.
Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi)
Ulkomaisia/Open Education Resources collections
Avoimet oppimateriaalit ja tekijänoikeudet
Ohjeita ja oppaita:
1) Helsinki University Press eli HUP on Open Access -tiedekustantamo, jonka kaikki julkaisut ovat verkossa vapaasti saatavilla. HUP julkaisee tieteellisiä, vertaisarvioituja monografioita, artikkelikokoelmia ja lehtiä. Pääpainotus on englanninkielisissä julkaisuissa.
2) Helda-julkaisuarkistossa
Julkaisutapoja on kaksi:
1) voit julkaista kurssikirjasi suoraan avoimena Heldassa, jos sinulla on kaikki oikeudet teokseen (esimerkiksi omakustanne).
2) voimme myös tallentaa aiemmin painettuna julkaistun kurssikirjan avoimen e-version, jos olet saanut teokseen kaikki julkaisuoikeudet kustantajalta.
Heldaan liittyvät kysymykset: heldaopenbooks@helsinki.fi
Kysymyksiä: editori@helsinki.fi
Oppimateriaalien ja opetuksen avoimuus tutuksi verkkokurssilla (Helsigin yliopiston kirjasto)
Opetuksen avoimuus:
Kysy avoimesta tieteestä kirjaston palveluosoitteessa: openaccess-info@helsinki.fi