Avoin julkaiseminen: Helda Open Books

Avoimen julkaisemisen periaatteet, ohjeet sekä kirjaston palvelut Helsingin yliopiston tutkijoille. #openaccess #openscience #ORCID #avoinjulkaiseminen #selfarchiving

Helda Open Books

Helda Open Books on Helsingin yliopiston avoimessa Helda-julkaisuarkistossa sijaitseva avoimien monografioiden virtuaalikokoelma, jossa nostetaan esille laadukas valikoima Helsingin yliopiston tutkijoiden ja opettajien avoimia monografioita ja kokoomateoksia. Kokoelman teokset saavat DOI-tunnisteen, joka lisää niiden kansainvälistä näkyvyyttä. Lisäksi teokset julkaistaan Creative Commons -lisenssillä.

Helda Open Books on Helsingin yliopiston kirjaston tarjoama julkaisupalvelu, joka ei sisällä vertaisarviointipalvelua tai ammatillista taittoa kuten Helsinki University Press, joka myös julkaisee avoimia monografioita. Helda Open Books -kokoelman kirjat käyvät läpi toimituksellisen arvioinnin ja tekijä vastaa teoksen taitosta.

LIsätietoja voi kysyä osoitteesta heldaopenbooks@helsinki.fi.

Haluatko julkaista Helda Open Booksissa?

Helsingin yliopiston kirjasto on kiinnostunut julkaisemaan teoksesi avoimena Helda Open Books -kokoelmassa mikäli seuraavat edellytykset täyttyvät: 

 • Sinulla on affiliaatio Helsingin yliopistoon.
 • Omistat teoksesi oikeudet (ks. Suomen tietokirjailijat ry:n ohjeet mikäli haluat pyytää kustantajalta tekijänoikeuksien palautumista). Tekijänoikeuksia voi olla myös taittajalla, kannen tekijällä, valokuvaajalla, kuvittajalla ja kääntäjällä, Kirjan julkaisemista ehdottavan on itse pyydettävä lupa ao. henkilöiltä ennen kirjan julkaisemista.
 • Sinulla on teoksesta julkaisuvalmis pdf-tiedosto. Lisäämme siihen lisenssitiedon ja pysyvän DOI-tunnisteen. Tarvittaessa annamme myös Helda Open Books -kannen käyttöösi (katso esimerkki). Kirjan taittoa emme valitettavasti voi tarjota.
 • Teos voidaan julkaista avoimella Creative Commons-lisenssillä. Huomaa, että jos kirjoittajia tai toimittajia on useita (esim. kokoomateos), lisensointilupa on saatava kaikilta kirjoittajilta. Helsingin yliopiston avoimen julkaisemisen periaatteiden mukaisesti suosittelemme lisenssiä CC BY -lisenssiä.
 • Muuta huomioitavaa:
  • Metatieto parantaa teoksen löydettävyyttä. Voit antaa teosta kuvaavia asiasanoja hyödyntämällä sanastoja: suositamme YSO-asiasanoja.
  • Kirjaehdotusten käsittelyaika on tapauskohtaista mm. käytettävissä olevien henkilöstöresurssien vuoksi, mutta pyrimme julkaisemaan teokset kohtuullisessa ajassa.

Kun nämä asiat ovat kunnossa, teokselle suoritetaan toimituksellinen arviointi. MIkäli teos läpäisee sen, tehdään julkaisemisesta kirjallinen sopimus tekijän ja kirjaston kesken. MIkä teos ei läpäise arviointia, mutta muut asiat ovat kunnossa, teos voidaan mahdollisesti julkaista Heldan kirjakokoelmassa. MIkäli tavoitteena on julkaista avoimesti kansainvälinen, vertaisarvioitu ja ammattimaisesti taitettu monografia, pyydämme kääntymään Helsinki University Pressin puoleen.

Kirjaehdotukset ja tiedustelut voi lähettää osoitteeseen heldaopenbooks@helsinki.fi.

Mitä Helda Open Books sisältää?

Helda Open Books sisältää monenlaisia kirjoja, joille yhteistä on se, että ne ovat Helsingin yliopiston tutkijoiden kirjoittamia tai toimittamia. Kokoelmaan voi tarjota julkaistavaksi:

 • kurssikirjoja,
 • eri tieteenalojen klassikoita,
 • kokoelmateoksia eri aloilta,
 • juhlakirjoja.

Helda Open Booksissa julkaisemisen etuja

Avoin julkaiseminen Helda Open Books -kokoelmassa kannattaa, koska:

 • se tuo teokselle pysyvien lisää näkyvyyttä pysyvien tunnisteiden ja avoimien Creative Commons -lisenssien johdosta,
 • teos voi saada "uuden elämän" avoimena julkaisuna, jos se on esimerkiksi myyty loppuun painettuna versiona – esimerkiksi eri tieteenalojen klassikot voidaan tuoda paremmin saataville,
 • se saattaa teoksen – esimerkiksi kurssikirjan – ongelmitta suurienkin lukijajoukkojen käytettäväksi,
 • teoksen levittäminen ja käyttötilastojen saaminen on helppoa Heldan tarjotessa jakolinkit sosiaaliseen mediaan, altmetriikkanäkymät ja lataustilastot,
 • teoksista tiedotetaan aktiivisesti yliopiston eri kanavissa.

Helda Open Books tarjoaa:

 • avoimen väylän kiinnostavien ja ajankohtaisten tutkijapuheenvuorojen julkaisemiseen,
 • kätevän tavan julkaista esimerkiksi juhlakirjoja tai kokoomateoksia,
 • mahdollisuuden teoksen eri kieliversioiden julkaisemiseen pysyvien tunnisteiden taatessa kansainvälisen löydettävyyden.

Lisätietoja

Englanninkielinen esittely Helda Open Booksista (13 minuuttia)

Helda Open Booksin alakokoelmat

Helda Open Books sisältää kaksi alakokoelmaa, joiden sisältö näkyy samassa alkunäytössä:

1) Alkuperäisjulkaisut ovat Heldassa ensimmäistä kertaa avoimesti julkaistuja teoksia. Ne saavat kirjaston toimesta pysyvän DOI-tunnisteen, joka osoittaa Helda Open Books -sivuille. Nämä kirjat julkaistaan pääsääntöisesti jatkokäytön sallivalla Creative Commons -lisenssillä (CC BY 4.0). Valikoimaan kuuluu myös digitoitua vanhempaa kirjallisuutta, jota ei ole aiemmin ole julkaistu avoimesti.

2) Rinnakkaisjulkaisut ovat avoimeksi ostettuja Helsingin yliopiston tutkijoiden kirjoittamia tai toimittamia korkeatasoisia monografioita. Ne ovat muiden kustantajien julkaisemia teoksia, jotka rinnakkaisjulkaistaan avoimesti kustantajan kanssa tehdyn sopimuksen perusteella. Sopimukseen kuuluu kirjaston maksama julkaisumaksu, ja teokset julkaistaan usein rajatulla Creative Commons -lisenssillä. Niiden DOI-tunnisteet osoittavat kyseisen kustantajan sivuille.

Lupapyyntö

Tekijänoikeuslainsäädännön mukaan kokoomateosten julkaisemiseen ja käyttöön on pyydettävä lupa jokaiselta kirjoittajalta. Koska artikkelikokoelman toimittajana/toimittajina teillä on parhaat kontaktit kirjoittajiin, pyytäisimme, että kysyisitte luvat CC BY -lisenssin käyttöön muilta kirjoittajilta. Mikäli lupaa ei saada, merkitsemme sen teoksen lisenssitietoihin. Jos olette sopineet, että teoksen toimittajat vastaavat julkaisemiseen liittyvistä asioista, toimittajien lupa riittää.

Seuraavaa mallia voi soveltaen käyttää luvan pyytämiseen kanssakirjoittajilta – sekä kannen tekijöiltä ja taittajilta – Helda Open Books -julkaisua varten. Teksti on luonnos, jonka on tarkoitus sopia mahdollisimman moneen tilanteeseen. Sitä voi siis vapaasti muokata tilanteeseen sopivaksi.

 

Pyyntö julkaisemiseen Helsingin yliopiston digitaalisessa julkaisuarkistossa

Olemme julkaisemassa verkkoversiota teoksesta X. Tietojemme mukaan olette henkilön A tekijänoikeudenhaltija, joten pyytäisimme teiltä lupaa seuraavan teoksen/artikkelin julkaisemiseen Helsingin yliopiston digitaalisessa julkaisuarkistossa (Helda) ja sen avoimessa Helda Open Books -kirjakokoelmassa.

Artikkelin/teoksen nimi:

Julkaisuaika:

Helda-julkaisuarkistoon tallennetaan kaikille avoimia kokotekstiaineistoja, kuten artikkeleita, sarjoja, monografioita ja oppimateriaaleja. Aineistojen pitkäaikaisesta säilytyksestä huolehtii Helsingin yliopiston kirjasto.

Myöntämällä luvan julkaisemiseen aineisto tallennetaan ja se on avoimesti kaikkien käytettävissä CC BY -lisenssillä. Teos/teokset/artikkelit julkaistaan Helsingin yliopiston suosittamalla, kansainvälisellä Creative Commons CC BY 4.0 (Nimeä) -lisenssillä. Lisenssi antaa mahdollisuuden kopioida, välittää, levittää ja esittää tekijänoikeuksien alaista teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksesta, kun alkuperäinen tekijä ja tehdyt muutokset mainitaan. Tekijänoikeus kuitenkin säilyy alkuperäisellä tekijällä tai oikeudenhaltijalla.

Voitte hyväksyä julkaisupyynnön vastaamalla tähän sähköpostiin. Suostumuksenne tallennetaan osaksi teoksen julkaisusopimusta.

Lisätietoja saatte minulta (yhteystiedot alla) tai kirjaston palveluosoitteesta heldaopenbooks@helsinki.fi.

Haku Helda Open Books -kokoelmasta

Helda Open Books -kokoelman sisällä on mahdollista hakea esimerkiksi tietyn tieteenalan teoksia seuraavalla tavalla.

 • Mene Helda Open Booksin kokoelmasivulle.
 • Kirjoita hakusana suomeksi, englanniksi tai muulla kielellä hakukenttään. Voit kokeilla myös erikielisillä samaa tarkoittavilla hakusanoilla (esimerkiksi "historia and history"). Voit käyttää myös katkaisumerkkiä *.
 • Valitse kokoelmaksi "nykyinen kokoelma".
 • Voit tarkentaa hakua vielä oikean sivupalkin lisävalinnoilla.

 • Käytettävissä on myös edistynyt haku, jossa voi tehdä erilaisia rajauksia. Kokoelmaksi on valittava Helda Open Books kuten kuvassa alla:

Ensimmäisen haun jälkeen näet oikeassa laidassa linkkilistan aiheeseen liittyvistä hakusanoista, aikajanan, kielivalinnan ja tiedon formaatista. Linkkien avulla voit tarkentaa hakua koskemaan vaikka vain 2010-luvulla julkaistuja kirjoja. Esimerkiksi tältä näyttää haun "filosofia ja philosophy" hakutulos Helda Open Booksissa:

undefined

Saavutettavuusseloste