Julkaisufoorumi (JUFO) on Tieteellisten seurain ylläpitämä palvelu, jossa tieteelliset julkaisukanavat on luokiteltu asiantuntijaraatien toimesta. Luokituksia päivitetään säännöllisesti ja tutkijat voivat myös itse ehdottaa uusien kanavien lisäämistä tai jo luokiteltujen lehtien tason uudelleenarviointia. Hakulomake Julkaisufoorumin käyttöohjeet
Janne Pölösen ja Elina Pylvänäisen (Julkaisufoorumi) blogiteksti MDPI, Predatory Reports ja Julkaisutoiminnan harmaa alue
Huijareita vai amatöörejä? (Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskus)
Viime vuosina on perustettu joukko kaupallisia yrityksiä, jotka popularisoivat vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita ja kirjoja maksua vastaan. Artikkelit muutetaan helposti sulavaan, yleistajuiseen muotoon, taitetaan kauniisti kuvien kera ja julkaistaan näyttävissä verkkoalustoissa tai lehdissä. Siten tutkija saa maksua vastaan helposti levitettävän ja näyttävän yleistajuisen version. Tälläisiä palveluja ovat tarjonneet Research Outreach ja Scientia Global, jotka vaikuttavat asiallisilta palveluita ja Innovation News Network, Intech Open sekä Open Access Government, joihin suhtautuisimme varauksella. Yhtiöt kauppaavat palveluitaan sähköpostispämmaukselle saalistajajulkaisijoiden tavoin. Helsingin yliopisto ei rahallisesti tue julkaisemista näillä kustantajilla, mutta tutkija voi itse harkita onko palvelusta hänelle hyötyä. Kannattaa huomioida, että näiden joukossa on sekä asiallisia yrityksiä että saalistajakustantajia.
Toisinaan tutkijoille tulee myös pyyntöjä, jotka pohjautuvat CC-lisenssin suomiin mahdollisuuksiin. Jos tiedeartikkeli- tai kirja on julkaistu avoimella CC BY-lisenssillä, joka sallii kaupallisen hyödyntämisen, tutkijalta saatetaan kysyä haluaisiko hän julkaista artikkelin uudelleen esimerkiksi kokoomateoksessa ja maksaa siitä kirjoittajamaksu. HY ei voi tukea tälläistä uudelleenjulkaisemista, mutta tutkija voi itse harkita onko uudelleenjulkaisemisesta esim. teemanmukaisessa kokoomateoksessa hänelle hyötyä. Pahimmillaan tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että kirjoittajamaksu maksetaan samasta artikkelista useita kertoja.
Oletko epävarma julkaisukanavasta? Kysy lisätietoja kirjaston asiantuntijoilta osoitteesta openaccess@helsinki.fi
Osa näistä voi toteutua myös saalistajalehdissä ja kaikki allaoleva ei toteudu hyvissäkään OA-lehdissä:
Cabells-palvelu listaa avoimia lehtiä, jotka on luokiteltu saalistajalehdiksi eikä niitä siten suositella julkaisukanaviksi. Palvelu on HY:ssä koekäytössä vuoden 2023 loppuun saakka. HY:n käytössä on osio predatory reports, joka koostuu saalistajalehtitietokannasta. Hakutuloksesta näet listan lehteen liittyvistä epäilyttävistä piirteistä (violations), joiden perusteella se on tietokantaan lisätty.
Huomaa, että Cabellsilla ei ole mitään tekemistä Predatoryreports.org-verkkosivuston kanssa, jonka luotettavuudesta ei ole minkäänlaisia takeita.
Saalistajajulkaisu/julkaisija on open access-lehti tai sen kustantaja, joka pyrkii tieteen edistämisen sijaan tekemään rahaa avoimella julkaisemisella. Saalistajulkaisut perivät kirjoittajamaksun, mutta lehdet eivät ole ammattimaisesti toimitettuja, tieteellisiä julkaisuja vaikka pyrkivät näyttämään siltä. Artikkelia ei aina välttämättä edes julkaista. Saalistajajulkaisuja on arvioitu olevan yli 15 000.
Joskus saalistajalehtiä kutsutaan myös turhamaisuusjulkaisuiksi, sillä osa tutkijoista saattaa julkaista niissä siitä huolimatta, että tietävät lehtien tieteellisen tason olevan heikko. Koska vertaisarviointiprosessi on muodollinen, tarkat kieli- ym. vaatimukset eivät estä julkaisemista ja siten uralla etenemistä.
Julkaisuiden lisäksi voidaan myös kaupata osallistumista olemattomiin kongresseihin, OA-kirjoihin jne.