Avoin julkaiseminen: Ohje kokotekstin Tuhat-tallennukseen

Avoimen julkaisemisen periaatteet, ohjeet sekä kirjaston palvelut Helsingin yliopiston tutkijoille. #openaccess #openscience #ORCID #avoinjulkaiseminen #selfarchiving

1. Täytä Tuhatin tallennuslomakkeelle julkaisun tiedot

2. Aloita kokotekstin lisääminen

Aloita kokotekstin lisääminen kohdasta: ”Avoin saatavuus ja muut versiot: tiedostot, DOI ja linkit > lisää tiedosto. Löydät lisäohjeita i-nappulan takaa. Huomaa, että yliopisto edellyttää myös open access-lehdissä julkaistujen artikkeleiden tallentamista. Lue blogimme siitä miksi se on tärkeää.

3. Artikkelin rinnakkaistallennusoikeudet

Kustantajan ehdot artikkelien tallennukselle löydät Sherpa/Romeo-tietokannasta tai vaihtoehtoisesti lehden sivulta (usein kohdasta "open access"). Jos et ole luovuttanut artikkelin julkaisuoikeuksia lehdelle, voit tallentaa artikkelin vapaasti. Varmista että sinulla on kaikkien kirjoittajien lupa tallentaa kokoteksti. Tallenteessa olisi myös hyvä lukea, mikä artikkelin versio on kyseessä (ks. taulukko sivulla http://libraryguides.helsinki.fi/oa/green).

Post-print versiossa saattaa olla kustantajan asettama julkaisuviive (embargo; esim. 12 kk alla), jolloin kokoteksti siirtyy automaattisesti Helda-digiarkiston julkaisuviiveen päätyttyä. Sherpa/Romeo-tietokannassa voi olla myös muita rajoituksia, esimerkiksi vaatimus tietyn lisenssin käytöstä.

Ylläolevassä esimerkissä OA-version (julkaisumaksu maksettu) on tallennettava ilman embargoa CC BY-lisenssillä. Post-print-versio/Author's Accepted version/Final draft-versio (vertaisarvioinnin jälkeinen versio, Accepted version) on tallennettava CC BY-NC-lisenssillä ja 18 kuukauden embargolla. Saman version voi tallentaa myös tekijän omalle kotisivulle ilman rajoituksia. Selitykset tietokannan symboleille löytyvät täältä.

 

4. Lataa artikkeli Tuhatiin

Valitse lisää tiedosto (rinnakkaistallenna).

Lataa artikkeli Tuhatiin pdf-muodossa.

Lisätietoja ja opas ladattavassa muodossa

Opasvideo rinnakkaistallennuksesta

Open Access -tuki

Kysymyksiä avoimesta julkaisemisesta?
Palautetta oppaasta?
openaccess@helsinki.fi

Lähetä viesti

5. Määritä julkinen pääsy tiedostoon

Määritä julkinen pääsy tiedostoon. Dokumentin versiota ja julkista pääsyä koskevat kentät ovat pakollisia.

Mikäli julkaisu on välittömästi luettavissa, valitse kohdassa Sähköisen version käyttöoikeus ’avoin’.

Jos taas kustantaja edellyttää embargoa eli julkaisuviivettä (esim. 12 kuukautta julkaisemisesta, vrt. kohta 3 yllä) valitse samassa kohdassa vaihtoehto ’kiellossa’ ja aseta kalenterinäkymästä viivästetyn julkaisemisen päättymispäivä.

Julkaisu siirtyy Helda-digiarkistoon automaattisesti joko heti Tuhat-tarkastajan hyväksyttyä sen tai julkaisuviiveen päätyttyä (’Päivämäärä, jolloin näytetään portaalissa’).

Voit myös määritellä lisenssin rinnakkaistallenteelle. Helsingin yliopisto suosittelee avoimelle julkaisemiselle CC BY-lisenssiä, mutta kustantajalla voi olla määräyksiä lisenssiä koskien (vrt. kohta 3). Mikäli kustantajalla (tai rahoittajalla) ei ole ao. linjauksia, tekijä voi valita haluamansa CC-lisenssin. Lisensseistä ks. myös http://libraryguides.helsinki.fi/oa/lisenssit

6. Lisää DOI tai muu linkki tiedostoon

Kun artikkelitiedosto on lisätty Tuhatiin, on vielä tarpeen lisätä artikkelin pysyvä tunniste tai muu linkki julkaistuun tiedostoon. Tämä sen vuoksi, että esimerkiksi kustantajan asettama embargo voi estää näkemästä artikkelitiedostoa ja linkin kautta voidaan maksumuurin niin salliessa nähdä lopullinen, julkaistu artikkeli.

Toimi seuraavasti. Valitse uudelleen tyyppi kuten kohdassa 4 (ks. alla) ja valitse joko Lisää DOI-tunniste tai Lisää linkki tiedostoon.

Kun valitaan Lisää DOI-tunniste, avatuu seuraava valikko:

Lisää artikkelin DOI-tunniste ilman etuliitettä https://doi.org/, esim. 10.1016/j.forpol.2021.102551
Valitse lopullinen versio. Mikäli kyseessä on open access-artikkeli, valitse Sähköisen version käyttöoikeudessa "avoin", mikäli ei, valitse "suljettu". Jos artikkeli on julkaistu CC-lisenssillä (useimmat oa-artikkelit, valitse käytetty lisenssi). Lopuksi "Tallenna".

Kun lisäät linkin tiedostoon ilman DOI-tunnistetta, valitse "Lisää linkki tiedostoon", lisää linkki http-etuliitteen kanssa kohtaan Linkki ja toimi sitten samoin kuin yllä. Voit toimia samalla tavoin jos kyseessä avoimena julkaista kirja josta artikkelisi löytyy tai jos artikkeli on jo tallennnettuna Helda-julkaisuarkistoon (handle-tunniste).

7. Valmis tallennus näyttää tältä!

Tässä tapauksessa käsikirjoitusversiolle on asetettu embargo ja lisenssi kustantajan määräysten mukaisesti. Kun embargo päättyy, artikkeli siirtyy Helda-julkaisuarkistoon automaattisesti.

Saavutettavuusseloste