Avoin julkaiseminen: Ohje kokotekstin Tuhat-tallennukseen

Avoimen julkaisemisen periaatteet, ohjeet sekä kirjaston palvelut Helsingin yliopiston tutkijoille. #openaccess #openscience #ORCID #avoinjulkaiseminen #selfarchiving

1. Täytä Tuhatin tallennuslomakkeelle julkaisun tiedot

2. Aloita kokotekstin lisääminen

Aloita kokotekstin lisääminen kohdasta: ”Pääsy tämän tutkimustuotoksen sähköiseen versioon (kokoteksti)”. Löydät lisäohjeita i-nappulan takaa. Huomaa, että yliopisto edellyttää myös open access-lehdissä julkaistujen artikkeleiden tallentamista. Lue blogimme siitä miksi se on tärkeää.

3. Artikkelin julkaisuoikeudet

Avaa lehden SHERPA/RoMEO-tiedot ja tarkista kustantajan ehdot artikkelin tallennukselle. Jos et ole luovuttanut artikkelin julkaisuoikeuksia lehdelle, voit tallentaa artikkelin vapaasti. Varmista että sinulla on kaikkien kirjoittajien lupa tallentaa kokoteksti. Tallenteessa olisi myös hyvä lukea, mikä artikkelin versio on kyseessä (ks. taulukko sivulla http://libraryguides.helsinki.fi/oa/green).

Post-print versiossa saattaa olla kustantajan asettama julkaisuviive (embargo; esim. 12 kk alla), jolloin kokoteksti siirtyy automaattisesti Helda-digiarkiston julkaisuviiveen päätyttyä (ks. kohta Määritä julkinen pääsy tiedostoon).

4. Lataa artikkeli Tuhatiin

Valitse tallennuksen tyypiksi artikkelin sähköinen versio.

Lataa artikkeli Tuhatiin pdf-muodossa.

Ohjevideo rinnakkaistallennuksesta

5. Määritä julkinen pääsy tiedostoon

Määritä julkinen pääsy tiedostoon. Dokumentin versiota ja julkista pääsyä koskevat kentät ovat pakollisia.

Mikäli julkaisu on välittömästi luettavissa, valitse kohdassa Sähköisen version käyttöoikeus ’avoin’.

Jos taas kustantaja edellyttää embargoa eli julkaisuviivettä (esim. 12 kuukautta julkaisemisesta, vrt. kohta 3 yllä) valitse samassa kohdassa vaihtoehto ’kiellossa’ ja aseta kalenterinäkymästä viivästetyn julkaisemisen päättymispäivä.

Julkaisu siirtyy Helda-digiarkistoon automaattisesti joko heti Tuhat-tarkastajan hyväksyttyä sen tai julkaisuviiveen päätyttyä (’Päivämäärä, jolloin näytetään portaalissa’).

Voit myös määritellä lisenssin rinnakkaistallenteelle. Helsingin yliopisto suosittelee avoimelle julkaisemiselle CC BY-lisenssiä. Lisensseistä ks. myös http://libraryguides.helsinki.fi/oa/lisenssit

6. Valmis tallennus näyttää tältä!

Lisätietoja ja opas ladattavassa muodossa

Open Access -tuki

Kysymyksiä avoimesta julkaisemisesta?
Palautetta oppaasta?
openaccess-info@helsinki.fi

Lähetä viesti

Saavutettavuusseloste