Viitteidenhallinta: Viitteiden siirto

Helsingin yliopistossa yleisesti käytettyjen viitteidenhallintaohjelmien lyhyt esittely ja ohjeet niiden käyttöönottoon yliopiston tai omille koneille Också på svenska. Also in English..

Viitteiden vienti RefWorksista toiseen viitteidenhallintaohjelmaan

Helsingin yliopiston RefWorks-tilaus päättyy 31.12.2021, joten on viitteet otettava talteen ennen tilauksen päättymistä, jos tarvitset niitä myöhemmin.

Yleinen ohje:

Jos haluat säilyttää RefWorksissa luomasi kansiorakenteen vie viitteesi kansio kerrallaan. Avaa kansio ja luo siitä RIS-muotoinen tiedosto yläpalkin Share – Export references. Tallenna tiedosto koneellesi. Avaa toinen viitteidenhallintaohjelmasi ja tuo (Import) RIS-tiedosto ohjelman ohjeiden mukaan. Nimeä kansio uudessa ohjelmassasi.

Viitteisiin liitteinä tallennetut kokotekstit tms. eivät siirry RIS-tiedostoon. Tallenna erikseen koneellesi ne, jotka haluat säilyttää. Tallennettuja RIS-tiedostoja voit säilyttää varmuuskopioina, jos et heti osaa valita uutta viitteidenhallintaohjelmaa.

Viitteiden viennistä katso esim. University of Alberta opas https://guides.library.ualberta.ca/reference-management-software/home (huom! Legacy RefWorks: vaihda tiedostotyyppi .txt -> .ris – helpottaa tuontia joihinkin viitteidenhallintaohjelmiin).

Helppo reitti:

Asenna uusi viitteidenhallintaohjelma kuten Zotero tai Mendeley. Omalle koneellesi voit ladata ohjelman omilta sivuilta, yliopiston koneelle Software Centeristä. Luo tarvittaessa tili ohjelmaan.

Avaa sekä RefWorks että Zotero (tai Mendeley). Jos haluat säilyttää RefWorksissa luomasi kansiorakenteen vie viitteesi kansio kerrallaan.
1. RefWorks: valitse kansio, Share – Export references – RIS Format and Export  
2. Avautuva Opening export.ris -ikkuna: Open with Zotero
3. Pieni Zoteroon avautuva Import File -ikkuna: Import into new collection, jos haluat luoda uuden kokoelman (nimeä se jälkikäteen) tai ota täppä pois, jos olet jo luonut ja avannut uuden kokoelman näille viitteille.

Viitteisiin liitteinä tallennetut kokotekstit tms. eivät siirry RIS-tiedostoon. Tallenna erikseen koneellesi ne, jotka haluat säilyttää.

Siirto-ohjeita:

RefWorks – Mendeley Desktop (Turun yliopiston kirjasto 2021) – video YouTubessa (3:31 min)

RefWorks viitteiden tuonti Zoteroon (Turun yliopiston kirjasto 2021) – video YouTubessa (3:10 min)

Legacy RefWorks:

Viitteiden vienti Legacy RefWorks -tietokannasta (Helsingin yliopiston kirjasto 2021) – video Unitubessa (3:55 min)

Viitteiden vienti ja tuonti muista viitteidenhallintaohjelmista yleisesti

Jos haluat viedä viitteesi yhdestä viitteidenhallintaohjelmasta toiseen, se onnistuu yleensä RIS-tyyppisen tiedoston kautta. Muodosta tietokannastasi tai vaikka jostain sen kansiosta Export-toiminnon avulla tiedosto, jonka tallennat koneellesi. Sitten haet tiedoston uuteen ohjelmaan Import-toiminnon kautta.

Jos molemmat viitteidenhallintaohjelmat ovat samaan aikaan auki koneellasi, voit usein kopioida viitteet jo suoraan toiseen ohjelmaan tallentamatta tiedostoa välillä. Toisaalta voit säilyttää tallennettuja RIS-tiedostoja varmuuskopioina, jos haluat kokeilla useampia uusia viitteidenhallintaohjelmia.

Erilaisia mahdollisuuksia viitteiden siirtoon tietokannoista

Tietokannoissa on usein mahdollisuus valita haluamansa viitteet hakutuloksesta ja viedä nämä suoraan moniin viitteidenhallintaohjelmiin. Joillakin ohjelmilla on tarjolla selaimen lisäosa, jonka avulla viitteiden vienti tietokannasta tai vaikka webbisivulta omalle tilille voi onnistua.

Kaikista tietokannoista ei ole suoraa vientiä. Usein on kuitenkin mahdollista muodostaa hakutuloksesta valituista viitteistä tekstitiedosto, joka ensin tallennetaan koneelle ja sitten tuodaan viitteidenhallintaohjelmaan.

Jos olet tallentanut koneellesi kokoteksti-pdf:fiä, voit yleensä tuoda ne suoraan omalle tilillesi hakemalla tai hiirellä raahaamalla. Viitteidenhallintaohjelman täydentämät viitetiedot kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa täydentää.

Viitteen voi luoda tietokannan lomakkeelle käsin, jos sitä ei ole muulla tavoin kätevästi saatavissa.

Saavutettavuusseloste