Viitteidenhallinta: Referenshanteringsprogram vid HU

Helsingin yliopistossa yleisesti käytettyjen viitteidenhallintaohjelmien lyhyt esittely ja ohjeet niiden käyttöönottoon yliopiston tai omille koneille Också på svenska. Also in English..

Varför behöver jag ett referenshanteringsprogram?

 Den finska versionen är mera omfattande, men här finns basinformation.

 

Med hjälp av ett referenshanteringsprogram kan du spara dina källor på ett och samma ställe som en fullständig referens. Du kan organisera dem enligt ämne eller användning och dela med andra användare. De flesta referenshanteringsprogram har såväl en nedladdningsbar version som en webbläsarversion, vissa har också en mobilapp och du kan synkronisera mellan de olika versionerna.

Många databaser erbjuder möjligheten att flytta referenser direkt till olika referenshanteringsprogram. Vissa progtram har en insticksmodul till webbläsaren, som underlättar överföringen. Du kan länka till fulltexten eller lägga till den som bilaga med egna kommentarer.

Med hjälp av ett referenshanteringsprogram kan du skapa en källförteckning av de referenser du väljer med olika referensstilar. Med hjälp av ett tillägg kan du också göra referenser i din text och en källförteckning i till exempel Word.

Länkar och tips

De flesta referenshanteringsprogram har såväl en nedladdningsbar version som en webbläsarversion, vissa har också en mobilapp.

  • Installera program på universitetets datorer via Software Center (instruktion)
  • På din egen dator kan du lasta ner program från programmets hemsida. Program som du får från universitetet (såsom Endnote 20)  ska du lasta ner från Programdistributionen (instruktion)

Några länkar på engelska

Du måste inte ha en insticksmodul i Word för att infoga referenser. Instruktioner för hur du gör finns nedan på svenska och engelska (om din Word talar engelska kan det vara lättare)

Åbo Akademi har en bra guide på svenska till RefWorks och Mendeley, i den finns också ett avsnitt om Zotero.

Du kan också titta på avsnittet om referenshantering i MOOCen Informationssökning för avhandlingsförfattare (Helsingfors universitets bibliotek).

Exportera dina referenser från RefWorks

Helsingfors universitets avtal med RefWorks har upphört den 31.12.2021. Flytta dina referenser till något annat system innan 28.2.2022.

RefWorks Support Case Form / Chat

RefWorks Support page (ExLibris Knowledge Center)

refworks.support@exlibrisgroup.com

Korta instruktioner:

Skapa en RIS-fil av dina referenser vis RefWorks Share - Export. Om du vill behålla mappstrukturen ska du göra det med en mapp i taget.

Spara filen på din dator, så att du hittar den (ge den t.ex. mappens namn). Importera sedan RIS-filen till det referenshanteringsprogram du valt. Bilagor, dvs. fulltext, kan du inte exportera, lasta ner dem till din dator.

Mera instruktioner om hur du exporterar från RefWorks hittar du till exempel i University of Albertas guide https://guides.library.ualberta.ca/reference-management-software/home (Obs! Legacy RefWorks: ändra filtypen från .txt ->.ris – detta underlättar import till vissa program.)

Direkt överföring:

Installera ett referenshanteringsprogram såsom Zotero eller Mendeley via deras sidor (egen dator) eller Software Center (universitetets dator) och skapa ett konto, om det behövs.

Öppna både RefWorks och det nya programmet.

1. RefWorks: välj en mapp, sedan Share – Export references

Skärmdump av RefWorks Export 1

 

 

 

 

 

 

 

2. Välj RIS Format och Export  

Skärmdump av RefWorks Export 2

 

 

 

 

 

 

 

3. När export.ris-fönstret öppnas välj Open with (Zotero eller annat). Du kan också spara filen och importera senare.

Skärmdump av RefWorks Export 3


 

 

 

 

 

 

 

 

4. Här nedan följer exempel på hur det ser ut med Zotero

 

 

 

 

 

 

 

5. Ett litet Import File fönster öppnas i Zotero: Välj Import into new collection om du vill skapa en ny mapp (och ge den ett nytt namn), eller ta bort bocken om du redan har en mapp du vill sätta referenserna i.

Skärmdump från Zotero

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Mappen har förvalt värde "Export". Ge mappen ett nytt namn innan du inporterar nästa mapp.

 

Skärmdump från Zotero

 

RefWorks to Mendeley Desktop (Turku University Library 2021) – YouTube video (4:30 min)

RefWorks to Zotero (Turku University Library 2021) – YouTube video (3:40 min)

EndNote

EndNote 20 är ett referenshanteringsprogram för mera avancerad användning.

Universitetet har köpt EndNote för personal och studenter. För att använda EndNote på universitetets datorer ska du lasta ner det från Software Center. För att använda det på din hemdator ska du lasta ner det från programdistributionen.

Andra versioner av EndNote:

EndNote Online ingår i universitetets prenumeration, men kan också fås via Helsingfors universitets Web of Science -prenumeration.

EndNote basic är ett gratis online referenshanteringsprogram, med plats för upp till 50 000 referenser och 2GB bilagor. Det kan lastas ner från https://endnote.com/. Gratisversionen har 21 olika stilar och vissa andra begränsningar i importen från olika databaser (filter och connection files).  Det enda som behövs är att du skapar ett konto.

Hjälp med EndNote:

Mendeley

Mendeley är ett gratis referenshanteringsprogram som hjälper dig att organisera din forskning och dela online med andra. Med insticksmodulen Web Importer sparar du innehåll till Mendeley.

Åbo Akademis guide jämför funktioner i RefWorks och Mendeley. Mendeley fungerar också med Latex och Libre Office, liksom på Linux.

Mera information (på engelska) på Mendeleys sidor

Mendeley LibGuide (Elsevier)
Mendeley Help Guides
Åbo Akademis referenshanteringsguide på svenska.

Zotero

Zotero 6 är ett gratisprogram som vem som helst kan lasta ner. Zotero Connector är en insticksmodul som används för att importera referenser till programmet. Båda rekommenderas.

Instruktioner om hur du installerar Zotero och andra program på universitetets datorer finns på Helpdeskens Software Center-sidor.

På din egen dator kan du lasta ner från https://www.zotero.org/download/ För att använda webbversionen och kunna synkronisera måste du skapa ett konto. Stockholms universitetsbibliotek har gjort en kort video (2'26'') på hur installationen och synkroniseringen går till (på svenska).

Zotero finns också för Linux.

Zotero fungerar med GoogleDocs, men tills vidare inte i Word Online, bara i skrivbordsversionen av Word.

Mera information på Zoteros webbsidor (på engelska).

Zotero support pages och forum ger mera stöd. Det finns också svenska supportsidor, men de är inte alltid lika uppdaterade.
Zotero Quick Start Guide (på engelska)

På svenska:

Åbo Akademis bibliotek har en utförlig guide på svenska om programmets finesser: Referenshantering: Zotero

Stockholms universitetsbibliotek gjort flera videor på svenska:

Linnéuniversitetets bibliotek har en lite längre video (9'35''), som går igenom grunderna och dessutom visar hur du skapar en grupp med andra.

Saavutettavuusseloste