Nordica: nordisk litteratur: Databaser och andra resurser

Nordisk litteratur Pohjoismainen kirjallisuus Scandinavian literature

Sök efter en databas med namn

Hitta flera databaser genom bläddring

Använd Helkas databssökning och sök på namn eller bläddra på ämne.

Hjälp med informationssökning

Självstudiehjälp online

Helkaguide

Studentens digitalkompetens, del 3: Informationssökning

Använd bibliotekets samlingar: tips på bibliotekets hemsida.

Bibliotekets webbkurs i informationssökning med övningar och tips finns på tre språk.

 • Informationssökning för avhandlingsförfattare (för kandidater)
 • Tutkielman tekijän tiedonhankinta  (för kandidater)
 • Information seeking and management for thesis writers  (fördjupad nivå)
 • Mera om kursen på Studietjänsten. 

Humanistin tiedonhankinta är en blogg på finska med nyttiga tips. Den uppdateras inte längre, men kan inspirera.

 
Kurser och personlig handledning


Bibliotekets kurser i informationssökning och referenshantering.

En Moodlekurs med övningsuppgifter i informationssökning. 

Du kan också be att få personlig handledning på distans.

Kontaktbibliotekarien hjälper också gärna.

Bibliotek och arkiv

I Helsingfors universitets huvudbibliotek i Kajsahuset hittar du Nordisk litteraturs samlingar på 5 våningen och i K3. Det finns också en geografisk guide på finska, där du hittar andra böcker om Norden. Helsingfors universitets biblioteks databas heter HELKA.

Nationalbiblioteket har utmärkta humanistiska samlingar, som man inte längre hittar via Helka. För att se deras utbud ska man söka i deras eget gränssnitt. Via Nationalbiblioteket hittar man också Fennica-samlingen, där finns alltid ett exemplar av allting som någonsin publicerats i Finland (och ofta också på finska annanstans) och musikspecialsamlingen Viola. Dessutom har de alla finländska tidningar. De har en hel del resurser, bl.a. skannade tidningar, som endast kan användas på plats.

SLS: Svenska litteratursällskapet har många intressanta databaser och projekt. Biblioteket ger enbart läsesalslån, men är användbart för fördjupad forskning. De har också ett omfattande arkiv. SLS har öppnat nyrenoverade utrymmen med utökad kundtjänst och en fin forskarsal, det lönar sig att gå på besök!

SKS: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura - ett utmärkt bibliotek, speciellt för fördjupade studier. Materialet hittar man via Helka. De har mycket litteraturvetenskaplig litteratur och folkloristik, vilket bl.a. betyder att de har litteratur om eddor och sagor.  Deras webbsida med länktips rekommenderas varmt: här. Via SKS sidor hittar man också databasen Finlands litteratur i översättning som upprätthålls av FILI med referensinformation om översättningar av finsk, finlandssvensk och samisk skön- och facklitteratur.

Brages Pressarkiv var en instans som tematiskt samlade urklipp från gamla tidningar. Det är praktiskt om man t.ex. vill läsa recensioner av något äldre verk. Arkivet har lagt ner sin verksamhet, men materialet finns att läsa på SLS från och med hösten 2024.

Nordisk kulturkontakt (f.d. Nifin, f.d. Kulturkontakt Nord) har ett bibliotek mitt i stan (Kajsaniemigatan 9) med en stor samling skönlitteratur på nordiska språk, såväl i original som i översättning. De har dessutom dagstidningar, filmer och en del språkkurser.

Helmet - huvudstadsregionens stadsbiblioteks samkatalog är ett bra ställe att hitta skönlitteratur på. Dessutom kan man få boken skickad till valfri enhet gratis. De har också e-böcker på svenska. E-böckerna finns inte i katalogen, kolla Ellibs och OverDrives utbud skilt. Instruktioner för e-böcker och ljudböcker på Helmet.

Viktiga internationella databaser

Viktiga inhemska databaser

 • HELKA = Helsingfors universitets databas (plus en del andra specialbibliotek)
 • Nationalbibliotekets söktjänst =Nationalbiblioteket har en stor samling humaniora, plus nationalbibliografin Fennica och musikdatabasen Viola.
 • Finna.fi = Databas för alla universitetsbibliotek i Finland + finländska artiklar (dvs. f.d. Melinda och ARTO tillsammans)
  • Obs! inte e-böcker eller e-tidskrifter
  • Kom ihåg att det finns fjärrlån!
 • HELDA = Helsingfors unis digitala arkiv
 • Doria – Flera finländska universitets OA digitala arkiv finns här

Nordiska biblioteksdatabaser

Det lönar sig att söka lokalt i nordiska biblioteksdatabaser, dels finns det mycket gratis online, dels kan de ha bättre eller annorlunda sökord. Är ämnet svensk litteratur så lönar det sig att söka i Libris, t.ex. och sen se om boken finns att tillgå lokalt.

Libris: som Finna.fi, för böcker vid svenska bibliotek och en del artiklar i svenska tidskrifter eller böcker
•För svenska forskningspublikationer / vetenskapliga artiklar rekommenderas SwePub eller DiVa-portalen. De har många överlappande artiklar, men det finns några skillnader, så sök i båda för heltäckande resultat.
Oria.no & Idunn.no Norska böcker respektive artiklar.
NORA: Norska vetenskapliga Open Access-artiklar ”Alt i norske vitenarkiv i én tjeneste”
Biblioketk.dk: Danmarks Finna.fi

För att pigga upp dagen

Andra resurser

Databaser i kategorin Litteraturvetenskap som RSS-flöde

Loading ...

Saavutettavuusseloste