Nordica: nordisk litteratur: Nordisk media

Nordisk litteratur Pohjoismainen kirjallisuus Scandinavian literature

Följ med dagsläget i Norden

Tips på hur man kommer åt nordiska dagstidningar och annan media, på papper eller elektroniskt:

Helsingfors universitets bibliotek prenumererar på Helsingin Sanomat. Den sparas fyra veckor och kan läsas i tidningshörnan på tredje våningen i Kajsabiblioteket (karta). Hufvudstadsbladet (Hbl) kan läsas på papper i Soc&Koms lärocenter (Snellmansgatan 12), liksom följande finlandssvenska tidningar: Borgåbladet, Nya Åland (t.o.m. april 2025) Syd-Österbotten, Vasabladet, Västra Nyland, Åbo Underrättelser och Österbottens tidning. De sparas ca 6 veckor. Dessutom har Soc&Kom Helsingin Sanomat (endast dagens tidning i lärocentret) och Ny Tid. Personalen kan läsa DN lokalt på dator.

Stadsbiblioteket har e-tjänsten PressReader, via den går det att läsa bl.a. Svenska Dagbladet, danska Politiken, norska Aftenposten samt Hufvudstadsbladet och några andra inhemska tidningar, såsom Åbo Underrättelser, Västra Nyland och Borgåbladet Det enda som behövs är ett bibliotekskort till Helmet. Utbudet är knutet till tjänsten, de kan inte påverka vilka tidningar som finns eller inte finns där. En hel del finländska tidskrifter finns i det nya e-biblioteket. På plats i stadsbiblioteket kan man läsa ett antal finska dagstidningar online via ePress.

Nordisk kulturkontakts bibliotek på Kajsaniemigatan 9 har Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat på papper. Tidningarna sparas i två veckor. De har också en egen version av PressReader, som man kan komma in på genom att först gå in på deras wlan och sedan till PressReader. Inloggningen gäller tre dagar.

Alla inhemska tidningar digitaliseras av Nationalbiblioteket och kan läsas på plats i deras datorer.

Olika tidningars hemsidor (obs att många är bakom betalmur)

Äldre, digitaliserade tidningar och tidskrifter

Gamla finländska tidningar, tidskrifter och småtryck finns digitaliserade på Nationalbiblioteket på adressen digi.kansalliskirjasto.fi. Observera att du genom att logga in med universitetets användarnamn och lösenord (Haka login) kommer åt nyare årgångar av dagstidningarna. (Nationalbibliotekets pressmeddelande om detta.)

Svenska digitaliserade dagstidningar. Fram till år 1906 fritt tillgängliga. Läs mera på Kungliga bibliotekets sidor.

Göteborgs universitetsbiblioteks digitala arkiv över äldre svenska kvinnotidskrifter

Digitaliserade tidningar och tidskrifter från Island, Färöarna och Grönland hittar du på Timarit.is

Gamla norska tidskrifter och tidningar hittar du på Nasjonalbiblioteket. (Välj Aviser eller Tidsskrift.)

Äldre danska tidningar via Mediestream

Saavutettavuusseloste