Opetuksen tuki: Avoimet oppimateriaalit

Tämä opas esittelee opetuksen tueksi suunnattuja Helsingin yliopiston kirjaston palveluita.

Mitä ovat avoimet oppimateriaalit?

 

Avoimet oppimateriaalit ovat opetuksessa ja oppimisessa vapaasti hyödynnettäviä materiaaleja, Avoimet oppimateriaalit voivat olla minkä tahansa muotoisia ja millä tahansa välineellä käytettävissä, esimerkiksi kursseja, harjoituksia, videoita, kirjoja, artikkeleita, esityksiä tai luentotallenteita. Avoimet oppimateriaalit ovat joko tekijänoikeuksista vapaita tai tekijä on antanut nille avoimen käyttölisenssin, joka sallii materiaalin vapaan käytön, muuntelun ja levityksen.

avointen oppimateriaalien vaiheet: etsi ja käytä, suunnittele ja muokkaa, jaa ja julkaise

Avoimet oppimateriaalit ovat kaikkien käytettävissä ja muokattavissa. Voit hyödyntää avoimesti julkaistuja julkaistuja oppimateriaaleja omassa opetuksessasi. Oppimisen avoimuus edistää jatkuvaa oppimista, kun oppijoilla on yhtäläinen pääsy oppimateriaaleihin – myös niiden muokkaamiseen ja jatkojalostamiseen. 

Etsitkö avoimia oppimateriaaleja tai haluatko julkaista oppimateriaalisi avoimesti? Lue lisää avointen oppimateriaalien palveluista kirjaston verkkosivuilta: avoin oppiminen ja avoimet oppimateriaalit.

Avointen oppimateriaalien kirjasto 

Avointen oppimateriaalien kirjasto sisältää keskitetysti avoimesti julkaistuja CC-lisensoituja oppimateriaaleja, jotka ovat kaikkien opettajien ja oppijoiden käytettävissä ja muokattavissa. Avointen oppimateriaalien kirjasto on tarkoitettu oppimateriaalien tallentamiseen ja jakamiseen, ja voit ladata sinne myös omia avoimesti lisensoituja oppimateriaalejasi. 

Video on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä Nimeä-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0). Videon tuottanut: Avointen oppimateriaalien kirjasto / Opetus- ja kulttuuriministeriö /  CSC / Opetushallitus.

Avoimet kirjat ja artikkelit

Löydät Helkasta ja muista kirjastotietokannoista avoimia kirjoja ja artikkeleita. Ne tunnistaa open access -tunnuksen avulla.  

Voit selata Heldassa Helsingin yliopiston tutkijoiden ja opettajien julkaisemia avoimia kirjoja.  

helka open access helda logot

Kirjaston asiantuntijoiden kootut vinkit: näin löydät avoimia aineistoja

 

Avoimesti lisensoidut kuvat 

Verkosta löytyy paljon maksuttomia kuvapankkeja, joiden kuvat ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä. Tällaisessa palvelussa kuvien tekijätiedot ja käyttöehdot on merkitty selkeästi aineiston yhteyteen. Voit hakea kuvia esimerkiksi Finna-fi-hakupalvelusta, jonka tietoihin on merkitty kuvien CC-lisenssi.

Mistä löydän kuvapankkeja, joiden kuvat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä? Kuvien tekijänoikeuksista ja verkon avoimista kuva-aineistoa lisätietoa Aalto-yliopiston ImagOA-oppaasta

Video: Finna.fi. 

Miten arvioin avointen oppimateriaalien laatua?

Kun arvioit avoimen oppimateriaalin sopivuutta ja hyödyllisyyttä, kinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin: 

  • Kuka tai mikä organisaatio on tehnyt materiaalin? 
  • Onko materiaalin yhteyteen kuvattu käyttöehtoja ja mahdollista lisenssiä?
  • Milloin oppimateriaali on päivitetty viimeksi ja onko se ajan tasalla?
  • Millainen oppimateriaali on käyttää ja kuinka tehokkaasti se soveltuu tarkoituksensa?

Lisätietoja avoimista oppimateriaaleista

Opetuksen tekijänoikeusasioista lisätietoja Opetustyön ohjeissa.

Haluatko tutustua tarkemmin CC-lisensseihin? Lue lisää kirjaston avoimen julkaisemisen oppaasta.

Kysy avoimesta tieteestä kirjaston palveluosoitteessa: openaccess@helsinki.fi

 

 

Saavutettavuusseloste