Kirjasto hankkii opetussuunnitelmissa olevan ja lukuvuosittain opetusohjelmassa tarkentuvan kurssikirjallisuuden kirjaston määrärahoilla. Kannattaa valita aineistoja, joita on jo kirjaston kokoelmissa sekä suosia avoimia oppimateriaaleja aina, kun se on mahdollista. Kurssikirjallisuus tulee ilmoittaa kirjastoon Helkan hankintaehdotuslomakkeella (löydät tarkemmat ohjeet tämän sivun alaosasta).
Opetussuunnitelmiin kuuluvan kurssikirjallisuuden ilmoittaminen kirjastoon on tiedekunnan vastuulla, joko tiedekunnan opintoasiainpäällikön, koulutussuunnittelijan tai kurssin vastuuopettajan tiedekunnasta riippuen. Tarkista esihenkilöltäsi, koulutussuunnittelijalta tai koulutusohjelman opintohallinnosta tiedekunnan toimintatapa.
Kirjasto tarvitsee tiedot uuden opetussuunnitelman 2026-2029 kurssikirjallisuudesta viimeistään toukokuussa 2026.
Kirjasto tarjoaa tukea opetussuunnitelman suunnittelutyöhön selvittämällä esimerkiksi, missä muodossa tai millaisella lisenssillä kirja on mahdollista hankkia kirjastoon.
Kurssin toteuttavan opettajan vastuulla on ilmoittaa kirjastolle mahdolliset kurssikirjallisuuden muutokset opetuksen alkua edeltävänä lukukautena. Kirjasto tarvitsee esimerkiksi tiedon muuttuneesta painoksesta tai kurssilla käytettävästä oheislukemistosta, jos sitä ei ole jo aikaisemmin ilmoitettu opetussuunnitelmassa.
Ilmoita kirjastoon kurssien kirjallisuustarkennukset:
Voit ilmoittaa tiedot myös näiden päivämäärien jälkeen, mutta kirjasto ei silloin välttämättä ehdi käsittelemään pyyntöä ennen opetuksen alkua. Kirjasto tarvitsee kirjallisuustarkennusten tiedot hyvissä ajoin, jotta kirjasto voi selvittää tarjolla olevien e-kirjojen saatavuutta ja lisenssiehtoja sekä tilata kirjallisuuden kustantajilta ennen kurssin alkua.
Lähetä kurssikirjallisuuden ja kurssin tiedot kirjastoon Helkan hankintaehdotuslomakkeella (edellyttää kirjautumista Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksilla). Löydät lomakkeen Helkan etusivun ylälaidasta klikkaamalla kolmen pisteen painiketta.
Ilmoita lomakkeen Helkan hankintaehdotuslomakkeen Perustelut-kenttään:
Jos opettaja haluaa kurssikirjasta oman kappaleen käyttöönsä, kirjasto voi hankkia sen yksikön varoin. Lisätietoja Flammasta.
Kaikissa kurssikirjallisuuteen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä kirjaston palveluosoitteeseen: hulib-textbooks@helsinki.fi tai ota yhteyttä suoraan aineistotiimiläisiin:
Aineistotiimi | Tiedekunnat | Henkilöt |
Humanistinen aineistotiimi | Humanistinen Teologinen |
|
Luonnontieteellinen aineistotiimi | Bio- ja ympäristötieteellinen Farmasia Eläinlääketieteellinen Lääketieteellinen Maa- ja metsätieteellinen Matemaattis-luonnontieteellinen |
|
Yhteiskuntatieteellinen aineistotiimi | Kasvatustieteellinen Oikeustieteellinen Svenska social- och kommunalhögskolan Valtiotieteellinen |
Anne Pannula |
Kirjan hankkiminen kirjastoon on monivaiheinen prosessi, johon kannattaa varata aikaa. Kirjasto neuvottelee kustantajan kanssa esimerkiksi käyttöehtoista ja yhtäaikaisten käyttäjien määrästä. Kirjasto pyrkii hankkimaan kurssikirjallisuuden e-aineistoina, joissa yhtäaikaisten käyttäjien määrää ei ole rajoitettu.
Kustantajat saattavat tarjota e-aineistosta rajoitettua käyttöoikeutta tai myydä sitä osana laajaa ja kallista aineistopakettia, jolloin kirjasto arvioi hankinnan hintaa esimerkiksi suhteessa kirjan käyttömääriin. Kirjasto hankkii painetun kurssikirjan, jos e-versiota ei ole saatavilla tai painettu kirja tulee edullisemmaksi. Yksittäistä e-kirjaa tai rajoittamattoman käytön lisenssiä kirjaan ei ole aina mahdollista hankkia.
Lisätietoja: Mitä kirjaston kokoelmiin hankintaan
Voit hyödyntää opetuksessasi myös vapaasti ladattavia CC-lisensoituja kurssikirjoja, joita löydät esimerkiksi Helsingin yliopiston avoimesta julkaisuarkistosta Heldasta. Avoin kurssikirja on ajasta ja paikasta riippumatta verkossa kaikkien opiskelijoiden käytössä ilman yliopiston käyttäjätunnuksia.
Kirjaston ulkoisilta sivuilta löydät