Opetuksen tuki: Avoin tiede opetuksessa

Helsingin yliopiston kirjaston tarjoamia palveluita, tukea, neuvontaa yliopiston opetustyöhön

OA-kirjat kustantajien e-kirjapalveluissa

• Usean kustantajan tai välittäjän e-kirjapalvelussa näkyvät sekä lisensoidut (maksulliset) että avoimet e-kirjat
  • voit kuitenkin suodattaa esiin avoimesti saatavilla olevat kirjat: ne on usein varustettu "Open Access tai Free Access"-tekstillä sekä  -lukonkuvalla.

Muutamia esimerkkejä avoimista julkaisuista kustantajien palveluissa:

• De Gruyter - Sivun vasemmasta palkista löytyy kohta "Accessible Content" josta voit valita haluatko rajata aineiston lisensioituun / avoimeen.

• Brill - palvelussa -merkki kertoo, että julkaisu on saatavilla myös avoimesti.

Etsitkö avoimesti verkossa olevaa kurssikirjaa tai kurssiaineistoa? (täydennä)

• Heldasta löydät tutkintovaatimuksissa olevia avoimia kurssikirjoja (lisää Helda-linkki)
  • Kirjaston Helka-luetteloon ei ole luetteloitu verkosta löytyviä avoimia teoksia kuin satunnaisesti: avoimia kirjoja voit etsiä mm. DOAB -hakemistosta. Lisätietoa DOABista saat e-kirjaoppaastamme.

• Kokeile myös BASE-hakukonetta: se on akateemisen Open Access aineiston hakukone, optimoitu löytämään juuri oa--aineistoa

Kirjaston palvelut avoimen tieteen opetukseen

- Juuson blogi
- Tukea avoimen tieteen opetukseen (research guidet, tukiosoite, tilaa avoimen tieteen asiantuntija kurssillesi)

Avoimet kurssikirjat Heldassa

Haluatko julkaista kurssikirjasi avoimesti? Se on mahdollista Helsingin yliopiston avoimessa Helda-julkaisuarkistossa. Voimme harkinnanvaraisesti myöntää myös teokselle pysyvän tunnisteen ja teos luetteloidaan Helka-tietokantaan.

Julkaisutapoja on kaksi:

• voit julkaista kurssikirjasi suoraan avoimena Heldassa, jos sinulla on kaikki oikeudet teokseen (esimerkiksi omakustanne), esimerkki:
  • voimme myös tallentaa aiemmin painettuna julkaistun kurssikirjan avoimen e-version, jos sinulla olet saanut teokseen kaikki julkaisuoikeudet kustantajalta, esimerkki: Nationalismit / Jukka Pakkasvirta.

Molemmissa tapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä osoitteeseen e-library@helsinki.fi

Avoimien lehtien julkaisuväline Editori

Editori-julkaisuväline perustuu Open Journal Systems (OJS)-alustaan, joka on jo käytössä Tieteellisten seurain valtuuskunnan Journal.fi-palvelussa. Editorin avulla voit joko aloittaa uuden avoimen lehden tai siirtää jo olemassaolevan lehden avoimeksi. Kaikki artikkelit jaetaan CC BY-lisenssillä ja palvelun käyttö on maksuton Helsingin yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille.

Editoria voi käyttää myös opetuksessa hyvien tieteellisten käytäntöjen opiskeluun. Sen avulla voi opetella artikkeleiden lähettämistä lehtiin, vertaisarviointia, toimitustyötä ja editointia. Se on sopiva esimerkiksi jatko-opiskelijoiden seminaarien työvälineeksi.

Editorin portaalisivu: https://journals.helsinki.fi
Katso lisätietoja oppaastamme: https://libraryguides.helsinki.fi/editori