Opetuksen tuki: Avoin tiede opetuksessa

Helsingin yliopiston kirjaston tarjoamia palveluita, tukea, neuvontaa yliopiston opetustyöhön

Open Access aineistot kustantajien verkkosivuilla

Kotimaisia avoimia tiedelehtiä ja -artikkeleita löydät Journal.fi-palvelusta

Kotimaisia avoimia kirjoja - ja kurssikirjoja - julkaisee mm. SKS  ja Tampere University Press

Usean kustantajan tai välittäjän e-kirjapalvelussa näkyvät sekä lisensoidut (maksulliset) että avoimet e-kirjat. voit kuitenkin suodattaa esiin avoimesti saatavilla olevat kirjat: ne on usein varustettu "Open Access tai Free Access"-tekstillä ja/tai vihreällä lukonkuvalla.

Muutamia esimerkkejä avoimista julkaisuista kustantajien palveluissa:

De Gruyter - Sivun vasemmasta palkista löytyy kohta "Accessible Content" josta voit valita haluatko rajata aineiston lisensioituun tai avoimeen aineistoon

Elsevier ScienceDirect - palvelussa voit myös suodattaa Open Access aineistot esiin hakutuloksen jälkeen

Avoin tiede opetuksessa

Vinkkejä avoimen tieteen esittelyyn opetuksessa

Kirjaston tuki avoimen tieteen lisäämiseksi opetuksessa

• Tutkijan Open Access-oppaasta löydät perustietoa ja ohjeita
  • Voit tilata itsellesi tai ryhmällesi opastusta avoimeen julkaisemiseen tai tieteeseen. Voit tilata meiltä myös tietoiskun yksikkönne tilaisuuteen. Opastus voidaan järjestää vaikkapa työhuoneellasi, kokoushuoneessanne tai kirjaston tiloissa toivomananne ajankohtana. Tee tilaus tästä (vaatii kirjautumisen HY:n käyttäjätunnuksilla).
  • Kysy avoimesta tieteestä palveluosoitteessa: openaccess-info@helsinki.fi

Heldasta löydät avoimia kurssikirjoja

Heldasta löydät tutkintovaatimuksissa olevia avoimia kurssikirjoja. Niitä voit selata tästä. Heldan kurssikirjat luetteloidaan myös Helka-kirjastoluetteloon. Esimerkkejä Heldan avoimista kurssikirjoista:

Heldaan tallennetut avoimet kirjat löytyvät Google-hauilla helposti: ne nousevat hakutuloksissa ensimmäisten joukkoon. Esimerkiksi Vaikeat vanhemmat- teosta on ladattu Heldasta lyhyessä ajassa 136 kertaa ja Itämeren fysiikkaa 295 kertaa. Nationalismit-teos on ollut Heldassa muutaman vuoden ja sitä on ladattu 1459 kertaa.

Etsitkö avoimesti verkossa olevaa kurssikirjaa tai kurssiaineistoa?

OPEN ACCESS WEEK 2019

Haluatko julkaista kurssikirjasi avoimesti?

Se on mahdollista Helsingin yliopiston avoimessa Helda-julkaisuarkistossa.

Julkaisutapoja on kaksi:

• voit julkaista kurssikirjasi suoraan avoimena Heldassa, jos sinulla on kaikki oikeudet teokseen (esimerkiksi omakustanne).
  • voimme myös tallentaa aiemmin painettuna julkaistun kurssikirjan avoimen e-version, jos olet saanut teokseen kaikki julkaisuoikeudet kustantajalta.

Molemmissa tapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä osoitteeseen e-library@helsinki.fi

Avoimien lehtien julkaisuväline Editori

Editori-julkaisuväline perustuu Open Journal Systems (OJS)-alustaan, joka on jo käytössä Tieteellisten seurain valtuuskunnan Journal.fi-palvelussa. Editorin avulla voit joko aloittaa uuden avoimen lehden tai siirtää jo olemassaolevan lehden avoimeksi. Kaikki artikkelit jaetaan CC BY-lisenssillä ja palvelun käyttö on maksuton Helsingin yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille.

Editoria voi käyttää myös opetuksessa hyvien tieteellisten käytäntöjen opiskeluun. Sen avulla voi opetella artikkeleiden lähettämistä lehtiin, vertaisarviointia, toimitustyötä ja editointia. Se on sopiva esimerkiksi jatko-opiskelijoiden seminaarien työvälineeksi.

Editorin portaalisivu: https://journals.helsinki.fi
Katso lisätietoja oppaastamme: https://libraryguides.helsinki.fi/editori
Kysymyksiä? kirjoita editori@helsinki.fi

Tuki

Kysymyksiä? Ehdotuksia?

OPEN SCIENCE KIOSKS - details

OPEN SCIENCE KIOSK

Avoimen tieteen kioskit

Viikki Campus
Fri 18.10.2019  11.00-14.00
OA Track

(Route: Building B/Forest sciences, Building EE, Biocentre 3, Info centre Korona)

Meilahti Campus
Tue 22.10.2019  11.00-13.00 Biomedicum Helsinki 1 lobby, Haartmaninkatu 8
Kumpula Campus
Tue 22.10.2019  11.00-13.00 Physicum
lobby
City Centre Campus
Thu 24.10.2019  12.00-14.00 Guidance Corner, Kaisa library, Fabianinkatu 30
Thu 24.10.2019  15.00-17.00 Think Corner, Hydda, Yliopistonkatu 4

Welcome!

Self-archiving? Yes, it concerns you if you are UH affiliated researcher and an author of scientific article or book chapter.
Publishing Master Thesis openly? Yes, it concerns you if you are a student at the University of Helsinki.
Discounts on APCs ? Yes, you can benefit,  if you have a position at the University of Helsinki.

Wish to publish an open journal or a book? Yes, we have a platform and ready concept for you.

To whom?

Researcher, lecturer or student at University of Helsinki.

Why?

Need to ask? We have open solutions and services made for you!

Come, challenge us & explore the possibilities!