Opetuksen tuki: Avoin tiede opetuksessa

Helsingin yliopiston kirjaston tarjoamia palveluita, tukea, neuvontaa yliopiston opetustyöhön

Open Access aineistot kustantajien verkkosivuilla

Usean kustantajan tai välittäjän e-kirjapalvelussa näkyvät sekä lisensoidut (maksulliset) että avoimet e-kirjat. voit kuitenkin suodattaa esiin avoimesti saatavilla olevat kirjat: ne on usein varustettu "Open Access tai Free Access"-tekstillä ja/tai vihreällä lukonkuvalla.

Muutamia esimerkkejä avoimista julkaisuista kustantajien palveluissa:

De Gruyter - Sivun vasemmasta palkista löytyy kohta "Accessible Content" josta voit valita haluatko rajata aineiston lisensioituun tai avoimeen aineistoon

Elsevier ScienceDirect - palvelussa voit myös suodattaa Open Access aineistot esiin hakutuloksen jälkeen

Kotimaisia avoimia tiedelehtiä ja -artikkeleita löydät Journal.fi-palvelusta

Kotimaisia avoimia kirjoja - ja kurssikirjoja - julkaisee mm. SKS  ja Tampere University Press

Avoimien lehtien julkaisuväline Editori

Editori-julkaisuväline perustuu Open Journal Systems (OJS)-alustaan, joka on jo käytössä Tieteellisten seurain valtuuskunnan Journal.fi-palvelussa. Editorin avulla voit joko aloittaa uuden avoimen lehden tai siirtää jo olemassaolevan lehden avoimeksi. Kaikki artikkelit jaetaan CC BY-lisenssillä ja palvelun käyttö on maksuton Helsingin yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille.

Editoria voi käyttää myös opetuksessa hyvien tieteellisten käytäntöjen opiskeluun. Sen avulla voi opetella artikkeleiden lähettämistä lehtiin, vertaisarviointia, toimitustyötä ja editointia. Se on sopiva esimerkiksi jatko-opiskelijoiden seminaarien työvälineeksi.

Editorin portaalisivu: https://journals.helsinki.fi
Katso lisätietoja oppaastamme: https://libraryguides.helsinki.fi/editori
Kysymyksiä? kirjoita editori@helsinki.fi

Heldasta löydät avoimia kurssikirjoja

Heldasta löydät tutkintovaatimuksissa olevia avoimia kurssikirjoja. Niitä voit selata tästä. Heldan kurssikirjat luetteloidaan myös Helka-kirjastoluetteloon. Esimerkkejä Heldan avoimista kurssikirjoista:

Heldaan tallennetut avoimet kirjat löytyvät Google-hauilla helposti: ne nousevat hakutuloksissa ensimmäisten joukkoon. Esimerkiksi Vaikeat vanhemmat- teosta on ladattu Heldasta lyhyessä ajassa 136 kertaa ja Itämeren fysiikkaa 295 kertaa. Nationalismit-teos on ollut Heldassa muutaman vuoden ja sitä on ladattu 1459 kertaa.

Etsitkö avoimesti verkossa olevaa kurssikirjaa tai kurssiaineistoa?

• Jos etsit avoimia kirjoja kurssin käyttöön, niin voit etsiä niitä  mm. DOAB -hakemistosta. Lisätietoa DOABista saat e-kirjaoppaastamme.

• Kokeile myös BASE-hakukonetta: se on akateemisen Open Access aineiston hakukone, optimoitu löytämään juuri oa--aineistoa

Avoin tiede opetuksessa

Vinkkejä avoimen tieteen esittelyyn opetuksessa

Kirjaston tuki avoimen tieteen lisäämiseksi opetuksessa

• Tutkijan Open Access-oppaasta löydät perustietoa ja ohjeita
  • Voit tilata itsellesi opastusta avoimeen julkaisemiseen tai tieteeseen. Opastus voidaan järjestää vaikkapa työhuoneellasi tai kirjaston tiloissa toivomanasi ajankohtana. Tee tilaus tästä (vaatii kirjautumisen HY:n käyttäjätunnuksilla).
  • kysy avoimesta tieteestä palveluosoitteessa: openaccess-info@helsinki.fi

Haluatko julkaista kurssikirjasi avoimesti?

Se on mahdollista Helsingin yliopiston avoimessa Helda-julkaisuarkistossa. Voimme harkinnanvaraisesti myöntää myös teokselle pysyvän tunnisteen ja teos luetteloidaan Helka-tietokantaan.

Julkaisutapoja on kaksi:

• voit julkaista kurssikirjasi suoraan avoimena Heldassa, jos sinulla on kaikki oikeudet teokseen (esimerkiksi omakustanne).
  • voimme myös tallentaa aiemmin painettuna julkaistun kurssikirjan avoimen e-version, jos sinulla olet saanut teokseen kaikki julkaisuoikeudet kustantajalta, esimerkki: Nationalismit / Jukka Pakkasvirta.

Molemmissa tapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä osoitteeseen e-library@helsinki.fi

Oppimateriaalit avoimeksi!

Voit myös julkaista oppimateriaalisi avoimesti Helsingin yliopiston avoimessa Helda-julkaisuarkistossa. Study-materials-kokoelma sisältää paljon opetusmateriaalia eri tiedekunnista ja sen sisältöä voi selata eri kriteereillä.

Lähetä oppimateriaalisi tallennettavaksi osoitteella e-library@helsinki.fi

Voit halutessasi myös lisensoida oppimateriaalisi ja siten varmistaa tekijänoikeutesi. Katso tarkemmin lisenssoppaastamme!

Tuki

Kysymyksiä? Ehdotuksia?