Helsingin yliopiston jäsen: Luo tunnukset Keenioukseen tämän linkin kautta ja käytä sähköpostiosoitteena helsinki.fi osoitetta.
Keenious on tekoälypohjainen työkalu, jonka avulla voi etsiä joko artikkelin tai kirjoitetun tekstin perusteella samankaltaisia tai aiheeseen liittyviä artikkeleita. Keenious toimii sekä verkkoselaimessa että Word-tekstinkäsittelyohjelmassa ja on lisensoitu Helsingin yliopistolle vuoden 2027 loppuun saakka.
Keenious "ymmärtää" toistaiseksi vain englantia, mutta siihen voi ladata myös muunkielisiä tekstejä (n. 100 eri kieltä tuettu), jolloin tuo teksti käännetään englanniksi (Microsoft Azure) ja sovelluksen analyysi perustuu käännökseen.
Huom! englanninkielisen tekstin suhteen ei ole pituusrajoituksia, kun taas muunkielisen tekstin sanamäärä voi olla korkeintaan 20 000 merkkiä (n.8-9 s.). Näiden hakujen määrä saa olla max 10/vrk.
Jos haluat, että suositellut artikkelit ovat samankielisiä kuin analysoitu artikkeli, klikkaa "Cross language" nappi off-asentoon (muuttuu harmaaksi).
Keenious toimii kaikilla tieteenaloilla.
Keeniouksen data tulee OpenAlexista, joka sisältää erittäin suuren määrän (~satoja miljoonia) sekä avoimien että ei-avoimien lehtiartikkeleiden metadataa (ei kokotekstejä).
Tietosuoja
Keenious ei säilytä eikä kopioi analysoitua tekstiä.
Keenious on norjalainen yritys ja käyttäjien tiedot pysyvät Euroopan sisällä.
Lue lisää
Huhtikuussa pidetty Keenious-webinaari, jossa kehittäjät kertovat työkalusta ja sen käyttötavoista. Kesto 1.10h, tekstitetty.
Keenious järjestää yliopistolaisille tarkoitettuja webinaareja kerran kuussa 21.8. alkaen.
Päivämäärät: 21.8., 10.9., 9.10., 7.11., ja 4.12. Kellonaika on (lähes) aina sama: 16:00.
Tilaisuudessa opit Keeniouksen perustoiminnot ja voit myös esittää kysymyksiä. Ilmoittaudu ja saat kalenterikutsun ja tarkemmat tiedot. Webinaarit ovat englanninkielisiä.
Keenious on hyvin monikäyttöinen työkalu tutkimuksen kartoittamiseen. Toisin kuin tavallisimmat tiedonhakumenetelmät, se ei perustu hakusanojen keksimiseen, vaan siihen että jo tunnettu teksti (tai itse kirjoittamasi teksti) analysoidaan ja haku pohjautuu tähän tekoälyn tekemään analyysiin. Siten Keeniouksesta on hyötyä ainakin seuraaviin tarkoituksiin:
Ideoiden löytäminen esseeseen tai artikkeliin
Uusien tekstiisi liittyvien käsitteiden löytäminen ja oppiminen
Esseen tai artikkeliin liittyvien lähteiden löytäminen tai krijallisuusluettelon täydentäminen
Johonkin aiheeseent tai tieteenalaan liittyvän keskeisen tutkimuksen ja tutkijoiden kartoittaminen
Tieteidenvälisyyden edistäminen tutkimuksessasi tai opinnäytteessäsi
Samantapaisten artikkeleiden tai kirjojen löytäminen kuin käyttämäsi lähde
Koska Keeniouksen hakutulosten linkit johtavat Helka-kirjastotietokantaan, kirjaston hankkimat aineistot ovat tehokkaassa käytössä
Onko Keeniouksestä ollut sinulle hyötyä? Onko siinä jotakin parannettavaa? Onko sinulla ajatuksia sen eri käyttötavoista?
Kirjoita meille! Kaikki palaute on avuksi. Osoite on kirjasto@helsinki.fi
Kysymyksiä Keeniouksesta? Tarvitsetko teknistä tukea? Haluaako yksikköösi esittelyn Keeniouksesta? Kirjoita osoitteeseen kirjasto@helsinki.fi
Saatat löytää vastauksen ongelmaasi myös Keeniouksen Help Centeristä.