Helka-opas: Helka-opas

Tämä opas sisältää vinkkejä tiedonhakujen tekemiseen Helka-tietokannassa.

Helka

Helka logo

 

 

Helka on Helka-kirjastojen yhteinen kirjastotietokanta. Helka-kirjastoja ovat Helsingin yliopiston kirjasto, Kotimaisten kielten keskuksen kirjasto, Museoviraston kirjasto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjasto ja Työväenliikkeen kirjasto.

Helka sisältää:
 • kirjaston kokoelmat
  • sekä painetut että elektroniset aineistot (kirjat, lehdet, tietokannat), jotka Helka-kirjastot ovat hankkineet käyttöönsä
 • kansainvälisiä artikkeleita:
  • kansainvälisiä e-artikkeleita ja e-kirjoja (myös viitteitä artikkeleihin ja e-kirjoihin, joita kirjasto ei ole ostanut  ja joihin ei ole pääsyä)
  • haku kohdistuu useimpiin tietokantoihin, jotka​ kirjasto on ostanut (esim. PubMed, Scopus,​ ProQuest Databases; isot kansainväliset ​tietokannat ovat haussa mukana)
 • Heldan (Helsingin yliopiston digitaalisen arkiston) sisältämiä aineistoja, esim. opinnäytteitä.
 • myös muita open access-aineistoja

Helkan lyhennetty osoite on helsinki.fi/helka

Hae Helkasta

Helkan etusivun perushaku

Helkan haussa voit valita, mihin aineistoihin hakusi kohdistuu. Se tapahtuu hakuruudun oikealla puolella olevasta pudotusvalikosta.

Oletuksena on valittuna "Kirjaston kokoelmat", jolloin hakuun sisältyvät painetut kirjat, e-kirjat, opinnäytteet ja tietokannat. Jos valitset "Kansainväliset artikkelit", saat kansainvälisiä artikkeleita. Jos valitset "Kaikki", saat yhdellä haulla painetut kirjat, e-kirjat, lehdet, tietokannat, opinnäytteet, kansainväliset artikkelit ja muun aineiston. Hakutuloksia voit myöhemmin rajata tarkemmin.

 

 
Helkan etusivun valikot
 
Kirjojen haku

Helkan kautta voit hakea kirjaston hankkimia painettuja ja e-kirjoja. Hae kirjan nimellä (tai nimen osalla). Kohdista haku kirjaston kokoelmiin.
Kirjan eri versiot (painettu kirja, e-kirja, eri painokset) on koottu yhteen tietueeseen. Näet teoksen eri versiot kohdasta "Katso kaikki versiot".
Kun haet kirjoja aiheesi hakusanoilla, valitse hakutuloksessa aineistotyypiksi kirjat. Jos haluat rajata e-kirjoihin, valitse "Saatavilla verkossa", jos painettuihin kirjoihin, valitse "Saatavilla kirjastossa". Valitsemalla "Open Access" saat verkossa avoimesti olevat kirjat.

Lehtihaku

Valitse "Lehtihaku" sivun yläosan valikosta. Lehtihaussa voit etsiä kirjaston kokoelmiin kuuluvia painettuja ja elektronisia lehtiä lehden nimellä tai ISSN-numerolla. "Lehdet kategorian mukaan" -valikosta voit selata lehtiä aiheittain.


Tietokantahaku

Valitse "Tietokantahaku" sivun yläosan valikosta. Tietokantahaulla löydät linkit kirjaston hankkimiin tietokantoihin. Kirjoita tietokannan nimi hakuruutuun ja siirry linkkien kautta tietokantaan tekemään tiedonhakuja.
"Tietokannat aiheittain" -kohdassa voit selata oman tieteenalasi tietokantoja ja siirtyä niihin tekemään tiedonhakuja.
 

Kansainvälisten artikkelien haku

Hae kansainvälisiä artikkeleita valitsemalla kohdistukseksi "Kansainväliset artikkelit". Kansainväliset artikkelit tulevat hakuun mukaan myös, jos valitse kohdistuksen "Kaikki".

Katso lisää hakuvinkkejä.

Näin pääset alkuun

Näin pääset alkuun
 • Katkaise hakusanat, niin saat mukaan myös niiden taivutusmuodot (esim. kasvatustie*).
 • Kohdista haku oikeaan aineistoon (kirjaston kokoelmat, kansainväliset artikkelit) ja rajaa hakutulosta sivun oikeassa reunassa olevasta valikosta.
 • Kirjaudu sisään, niin voit tehdä varauksia, uusia lainojasi, vaihtaa nelinumeroisen pin-koodin ja maksaa mahdollisia maksujasi.
 • Varaa aineistoa saatavuustiedoista ja saat saapumisilmoituksen sähköpostiisi, kun varaamasi aineisto on noudettavissa. Ohje varauksen tekemiseen

Helkan etusivun valikot

Katso lisää hakuvinkkejä.

Helka-kirjastokortti

Kuinka hankin Helka-kirjastokortin

Lue lisää Helka-kortista Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivulta Kirjastokortti ja lainausoikeus

 
Helka-kirjastokortti myös digitaalisena

Helka-kirjastokortti on nyt myös digitaalisena kaikille asiakkaille. Voit käyttää digitaalista korttia lainausautomaateilla fyysisen kortin sijaan.

Digitaalisen kirjastokortin saat käyttöösi kirjautumalla sisään Helka-tietokantaan. Mobiililaitteilla kortti löytyy sivun oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä klikkaamalla. Tietokoneella kortti näkyy Helkan Omat tiedot –sivulla.  

Helsingin yliopiston opiskelijat ja henkilökunta tarvitsevat joko fyysisen Helka-kortin tai Opiskelu-palvelun kautta aktivoitavan digitaalisen kortin, jotta digitaalinen kortti näkyy Helkassa.  Helsingin yliopiston ulkopuoliset asiakkaat tarvitsevat fyysisen Helka-kortin ennen kuin voivat käyttää digitaalista korttia.

Lue lisää Helka-kortista verkkosivulta Kirjastokortti ja lainausoikeus

Näin avaat Helka-kortin mobiililaitteessa   

Kaikki Helsingin yliopiston kirjaston asiakkaat voivat käyttää digitaalista kirjastokorttia kirjautumalla sisään Helka-tietokantaan. 

1. Kirjaudu sisään Helkaan.  
2. Klikkaa sivun oikeasta yläkulmasta kolmea pistettä, jolloin saat kirjastokorttisi viivakoodin näkyviin.
3. Näytä viivakoodia lainausautomaatin lukijalle. 

Lue lisää kirjaston verkkosivulta.

Saavutettavuusseloste