RefWorks (New): Write-N-Cite ja HY

Linkkejä ja vinkkejä RefWorks-viitteidenhallintaohjelman itseopiskeluun Helsingin yliopistolaisille

Write-N-Cite

Write-N-Cite (Cite in Microsoft Word) on RefWorksin apuohjelma, jonka avulla voit lisätä MS Word -tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoittamaasi käsikirjoitukseen lähdeviitteitä sekä luoda lähdeluettelon haluamaasi tyyliä käyttäen. Yliopiston tietokoneille WNC asennetaan Software Centeristä, omalle koneelle oman RefWorks-tilin kautta. Apuohjelma on sama myös Legacy RefWorksille - käytössäsi oleva tietokanta määräytyy sen mukaan, kumman version tunnuksilla kirjaudut WNC:hen.

Word 2016 lisäosana voit vaihtoehtoisesti käyttää uutta Citation manageria - mutta ei siis saman käsikirjoituksen kanssa! Video YouTubessa.

Write-N-Cite 4 -yhteensopivat Word-versiot (Windows ja Mac) Knowledge Centerissä

Ongelmia viittaustyylien kanssa esim. Write-N-Citen päivityksen yhteydessä? Ensiapua vaivaan alempana (1. Valitse viittaustyyli) tai Ratkaisuja ongelmatilanteisiin!

Ongelmia uuden Write-N-Cite 4.6 -version kanssa?

Maaliskuussa 2019 on Write-N-Citestä otettu käyttöön uusi versio 4.6, jossa pitää valita, minkä projektin viitteitä dokumentissa käytetään. Vaikka käyttäjällä olisi vain yksi projekti, voi uuden version ensimmäinen käyttökerta vaatia uudelleenkirjautumisen (Log Out - Log In) ja/tai synkronoinnin (Sync My Database), että kansioiden sisältämät viitteet löytyisivät. Kun dokumentin viitteet sisältävä projekti on kerran valittu, ei sitä voi myöhemmin muuttaa.

Write-N-Citen asentaminen

Omalle koneelle asentaminen:
Asenna Write-N-Cite 4 -ohjelma omalle koneellesi RefWorksin Tools-valikosta - Cite in Microsoft Word. Jos olet aiemmin ladannut vanhemman version WnC:stä, poista se ennen uusimman version asennusta (Ohjauspaneeli -> Poista asennettu ohjelma). Varmista, että Word on suljettuna, kun aloitat asentamisen.

Huom. tarkista Word-versiosi ja WnC-version yhteensopivuus tukisivuilta! Windows: jos käyttöjärjestelmäsi on 64-bittinen Windows, on Word kuitenkin useimmiten 32-bittinen (esim. Word 2016: File - Account - About Word näyttää tiedon) - lataa siis oikea WnC-versio! Mac: WnC toimii Word 2008 ja 2011 kanssa. Word 2016 kanssa voi käyttää Citation Manageria tai Quick Citea.

Kun ohjelma on asentunut, niin Write-N-Cite löytyy Wordista Refworks-välilehdeltä

 

Yliopiston koneelle asentaminen:
Asenna ohjelma yliopiston koneille Software Centeristä: University Menu alapalkista -> Software Center tai Start-valikko -> hae software center ja avaa se (ohje)

  •  Hae Write-N-Cite ja valitse se klikkaamalla kuvaketta 
  • Asenna ohjelma klikkaamalla Install
  • Kun ohjelma on asentunut, niin Write-N-Cite löytyy Wordista RefWorks-välilehdeltä

Write-N-Citen käyttö

Write-N-Cite 4 käyttö

  • Avaa Word-tekstinkäsittelyohjelma ja valitse Refworks-välilehti -> kirjaudu sisään Refworks-tunnuksillasi
  • Siirrä viitteet käsikirjoitukseen (Insert Citation – Insert New)
  • Valitse haluamasi tyyli (Style) ja  Bibliography Options - Klikkaa Insert Bibliography

Viittaukset ja lähdeluettelo Write-N-Citen avulla

Write-n-Cite Basics -video

1.  Valitse viittaustyyli

Valitse työsi viittaustyyli. Viittaukset tai alaviitteet näkyvät dokumentissasi sillä viittaustyylillä, jonka olet valinnut. Voit aina vaihtaa tyyliä myöhemmin, jos sinulla on siihen tarvetta.

1. Valitse tyyli Style-vetovalikosta. Siellä on lista RefWorksissa käyttämistäsi tyyleistä.

2. Klikkaa tyylin nimeä tai valitse Select Other Style.

3. Voit vaihtaa viittaustyylin ja muotoilla työsi uudelleen milloin tahansa klikkaamalla Style-kohtaa ja valitsemalla uuden viittaustyylin.

  

Huom.: Jos tarvitsemasi viittaustyyli ei näy listassa, kirjaudu RefWorks-tilillesi ja tee tyylillä kerran lähdeluettelo vaikka jonkin kansiosi viitteistä.  Suomenkielisiä tyylejä ovat esim. Helsinki-tyylit ja Suomen Eläinlääkärilehti, ruotsinkielisiä Soc&kom-tyylit. CSL-tyyleissä on lisäksi University of Helsinki - Faculty of Theology (Finnish). Kun olet näin aktivoinut tyylin, klikkaa Sync My Database -painiketta saadaksesi WNC:n ajan tasalle.

2.  Lisää lähdeviitteet tai alaviitteet ja lähdeluettelo

1.  Klikkaa Insert Citation ja Insert New avataksesi insert/edit citation -laatikon. Jos olet aikaisemman käyttänyt WNC:a, näkyvillä on aikaisemmin käyttämiäsi viitteitä.

 

 

 

 

 

 

2. Kun Insert/Edit Citation -laatikko on näkyvillä, voit selata lähdeviitteitä kansioittain tai katsoa kaikkia yhtä aikaa (voit järjestää ne tekijän, vuoden tai nimekkeen mukaan) tai voit hakea tiettyä viitettä.         

Voit paikallistaa lähdeviitteet käyttämällä hakulaatikkoa. Haku kohdistuu viitteen kaikkiin tietoihin. 
Vihje:  Klikkaamalla oikeaa hiiren painiketta saat näkyviin kaikki lähdeviitteen tiedot.

 

Kaikki tiedot -näkymä:

 

3.  Klikkaa lähdeviitettä, jonka haluat liittää työhösi. Näet esikatselu-laatikossa viitteesi valitsemasi viittaustyylin mukaisena. 

 

4. Klikkaa OK ja lähdeviite siirtyy Word-dokumenttiisi.
Vihje:  Jos sinun tarvitsee lisätä toinen lähde samaan kohtaa, klikkaa + -painiketta Compose Citation -alueella.

5. Lisätäksesi alaviitteen valitse Make Footnote -kohta Edit Reference -alueella. Kun teet alaviitteitä, et voi vaihtaa viittaustyyliä tekstin sisäisiksi viittauksiksi. Voit kuitenkin tehdä uudet tekstin sisäiset viittaukset.

6. Jos haluat lisätä sivunumeron tai muuta tekstiä viittauksen sisään, piilottaa tekijän tai vuoden ks. ohje

7. Voit lisätä lähdeluettelon milloin vain kirjoittamisen aikana. Klikkaa Bibliography Options, Insert Bibliography.  Huom.: lähdeluettelo muodostuu työssäsi siihen kohtaan missä kursori on. Lähdeluettelon voi poistaa painamalla Remove Bibliography ja tekemällä lähdeluettelon uudelleen oikeaan kohtaan. Käytä lähdeluettelon poistamiseen aina tätä toimintoa, älä editoi lähdeluetteloa pois Word:n toiminnoilla!