Mitä ovat avoimet oppimateriaalit?
"Open Educational Resources are teaching, learning or research materials that are in the public domain or released with an intellectual property license that allows for free use, adaptation, and distribution." UNESCO, 2016
Avointen oppimateriaalien kirjasto
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus kehittävät yhteisesti avointen oppimateriaalien palvelua. CSC- Tieteen tietotekniikan keskus koordinoi palvelua jonne voi koota ja tallentaa omia avoimia oppimateriaaleja kaikilta koulutusasteilta.
Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi)
Ulkomaisia/Open Education Resources collections
Avoimet oppimateriaalit ja tekijänoikeudet
Ohjeita ja oppaita:
Kotimaisia avoimia tiedelehtiä ja -artikkeleita löydät Journal.fi-palvelusta
Kotimaisia avoimia kirjoja - ja kurssikirjoja - julkaisee mm. SKS ja Tampere University Press
Usean kustantajan tai välittäjän e-kirjapalvelussa näkyvät sekä lisensoidut (maksulliset) että avoimet e-kirjat. voit kuitenkin suodattaa esiin avoimesti saatavilla olevat kirjat: ne on usein varustettu "Open Access tai Free Access"-tekstillä ja/tai vihreällä lukonkuvalla.
Muutamia esimerkkejä avoimista julkaisuista kustantajien palveluissa:
De Gruyter - Sivun vasemmasta palkista löytyy kohta "Accessible Content" josta voit valita haluatko rajata aineiston lisensioituun tai avoimeen aineistoon
Elsevier ScienceDirect - palvelussa voit myös suodattaa Open Access aineistot esiin hakutuloksen jälkeen
Heldasta löydät tutkintovaatimuksissa olevia avoimia kurssikirjoja. Niitä voit selata tästä. Heldan kurssikirjat luetteloidaan myös Helka-kirjastoluetteloon. Esimerkkejä Heldan avoimista kurssikirjoista:
Heldaan tallennetut avoimet kirjat löytyvät Google-hauilla helposti: ne nousevat hakutuloksissa ensimmäisten joukkoon. Esimerkiksi Vaikeat vanhemmat- teosta on ladattu Heldasta lyhyessä ajassa 136 kertaa ja Itämeren fysiikkaa 295 kertaa. Nationalismit-teos on ollut Heldassa muutaman vuoden ja sitä on ladattu 1459 kertaa.
Kurssikirjaehdokkaan saattaa löytää myös avoimena julkaisuna verkosta. Maailmalta löytyy avoin kurssikirja ja kurssiaineistohankkeita. Tässä muutama esimerkki: Open Textbook Library ja Open SUNY Textbooks
Avoimia kirjoja voi löytää myös Google-kirjoista (valitse asetukset > tarkennettu haku > vain koko teos) tai Internet Achivesta.
OpenAiren portaalista löytyy yli 83 000 avointa kirjaa.
Avoimia artikkeleita kannattaa etsiä Core-tietokannasta. Zenodo-arkisto tarjoaa kaikenlaista avointa materiaalia.
Avoimista oppiresursseista - Open Educational Resources, OER ja avoimista kurssikirjoista löydät lisätietoa täältä: Open Education Consortium (tee hakuja kohdassa Courses -> search courses)
Aihetta koskeva Markku Roinilan blogi Testissä Alternative Access – vaihtoehtoiset tavat päästä kiinni tutkimusartikkeleihin
Vinkkejä avoimen tieteen esittelyyn opetuksessa
Kirjaston tuki avoimen tieteen lisäämiseksi opetuksessa
Se on mahdollista Helsingin yliopiston avoimessa Helda-julkaisuarkistossa.
Julkaisutapoja on kaksi:
Molemmissa tapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä osoitteeseen heldaopenbooks@helsinki.fi
Editori-julkaisuväline perustuu Open Journal Systems (OJS)-alustaan, joka on jo käytössä Tieteellisten seurain valtuuskunnan Journal.fi-palvelussa. Editorin avulla voit joko aloittaa uuden avoimen lehden tai siirtää jo olemassaolevan lehden avoimeksi. Kaikki artikkelit jaetaan CC BY-lisenssillä ja palvelun käyttö on maksuton Helsingin yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille.
Editoria voi käyttää myös opetuksessa hyvien tieteellisten käytäntöjen opiskeluun. Sen avulla voi opetella artikkeleiden lähettämistä lehtiin, vertaisarviointia, toimitustyötä ja editointia. Se on sopiva esimerkiksi jatko-opiskelijoiden seminaarien työvälineeksi.
Editorin portaalisivu: https://journals.helsinki.fi
Katso lisätietoja oppaastamme: https://libraryguides.helsinki.fi/editori
Kysymyksiä? kirjoita editori@helsinki.fi