E-kirjaopas: Yleistä e-kirjoista

Tervetuloa e-kirjaoppaaseen! Palaute - Feedback - e-library[at]helsinki.fi

E-kirjojen käyttö mobiililaitteella

Kaikkia e-kirjoja voi lukea mobiililaitteella, mutta kaikkia e-kirjoja ei ole mahdollista ladata mobiililaitteeseen.

Mobiililaitteiden lukuohjelmat

Mobiililaitteessa on oltava e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu ohjelma, yleisimmin Adobe Digital Editions.

Adobe Digital Editionsin käyttäminen vaatii Adobe-tunnuksen. Adobe-tunnuksen voit tehdä täällä.

 

Pad ja iPhone 

  • Asenna sovelluskauppa App Storesta laitteeseesi ilmainen Adobe Digital Editions.

Android        

  • Asenna Google Play Storesta ilmainen Adobe Digital Editions.

 

E-kirjojen lukulaitteet

  • E-kirjoille on olemassa myös omia lukulaitteita, esim. Amazon Kindle, Kobo ja PocketBook. Niissä on sähkömustenäyttö (e-ink) ja yleensä pitkä akkukesto. Laitteet voivat olla sidottuja valmistajan omaan kirjakauppaan (Amazon), mutta joillakin voi lukea tietokoneelle ladattuja e-kirjoja, jotka siirretään lukulaitteeseen USB-kaapelilla. Siirtoa varten tietokoneen Adobe Digital Editions -lukuohjelmassa on tehtävä valtuutus Adobe-tunnuksella; valtuutus on tehtävä samalla tunnuksella myös itse lukulaitteessa.

E-kirjojen käyttö

Voit etsiä e-kirjoja samalla tavoin kuin painettuja aineistoja käyttäen Helka-hakua. Tai voit selata e-kirjoja aihealueittain BookNavigatorilla.

Voit lukea Helsingin yliopiston kirjaston hankkimia e-kirjoja helpoiten selaimella tai ladata e-kirjan luettavaksi omalle laitteellesi.

E-kirjan lukemiseen selaimessa tarvitset:

  • Toimivan verkkoyhteyden
  • PDF-katseluohjelman (suurin osa e-kirjoista avautuu PDF-muodossa)
  • Päivitetyn verkkoselaimen, esim. Firefox, Chrome, Safari

Jos haluat ladata e-kirjan omalle tietokoneellesi, tarvitset laitteeseesi lukuohjelma kirjojen lukemista varten. Yleisimmin käytetty ohjelma on Adobe Digital Editions.

(Lisäohjeita e-kirjojen etsimiseen -->)

E-kirjapalvelut tiivistettynä -yhteenvetotaulukosta.

E-kirjat yliopiston kirjastossa

Helsingin yliopiston kirjaston hankkii e-kirjoja eri palveluntarjoajilta ja kustantajilta sekä yksittäisinä ostoina että kirjapaketteina, jotka sisältävät yleensä useita satoja e-kirjoja.

Yksittäiset kustantajat ja palveluntarjoajat määrittelevät, miten juuri heidän kirjansa ovat käytettävissä. E-kirjoihin hankitaan lisenssejä, joiden ehdoista kirjasto neuvottelee aina kunkin kustantajan kanssa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi e-kirjojen käyttöliittymät, laina-ajat, yhtäaikaisten käyttäjien määrät vaihtelevat hieman e-kirjan palveluntarjoajasta ja kustantajasta riippuen. Kirjasto pyrkii aina hankkimaan parhaan mahdollisen lisenssin, jossa esimerkiksi e-kirjan yhtäaikaisten käyttäjien määrä ei ole rajoitettu.

 

E-kirjan lataaminen omalle tietokoneelle

Jos haluat ladata e-kirjan omalle tietokoneellesi, tarvitset laitteeseesi lukuohjelma kirjojen lukemista varten. Yleisimmin käytetty ohjelma on Adobe Digital Editions. Ohjelman voi ladata maksutta osoitteesta: http://www.adobe.com/solutions/ebook/digital-editions/download.html.

  • Jos haluat lukea lainaamaasi e-kirjaa useammalla eri laitteella, on luku-ohjelma valtuutettava Adobe-tunnuksella. Valtuutuksen jälkeen voit siirtää e-kirjatiedoston laitteesta toiseen ja avata sen Adobe-tunnuksen avulla eri laitteilla. E-kirjatiedosto tallentuu oletusarvoisesti "My Digital Editions-kansioon".
  • Adobe Digital Editionsin konekohtaisen valtuutuksen voi purkaa näppäinyhdistelmällä ctrl+shift+d. Mac-koneilla command+shift+d.

Ohjeet Adobe Digital Editionsin Linux-version asentamiseen löydät täältä.

Huomaathan, että useissa palveluissa vaaditaan kirjautuminen palveluun ennen kirjan laitteelle lataamista, tunnus on käytävä luomassa palveluun erikseen - ei siis käytetä yliopiston käyttäjätunnusta.

Saavutettavuusseloste