E-kirjaopas: Yleistä e-kirjoista

Tervetuloa e-kirjaoppaaseen! Palaute - Feedback - e-library[at]helsinki.fi

E-aineistojen mobiilikäyttö

Mobiililaitteella voi lukea kaikkia e-kirjoja, mutta kirjan lataamisessa mobiililaitteeseen on eroja (kaikkia kirjoja ei voi ladata). 

Ne kirjat, jotka voi ladata mobiililaitteeseen, toimivat sekä tabletilla että puhelimella.

Usein mobiililaitteessa pitää olla nettiyhteys päällä ainakin kirjan ensimmäisellä lukukerralla.

Mobiililaitteiden luku-ohjelmat

Mobiililaitteessa on oltava e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu ohjelma, yleisimmin Bluefire reader.

Huomaathan, että kaikkia e-kirjapalveluja ei ole mahdollista käyttää Windows-puhelimilla, esim. Ebraryn palvelussa vain online-käyttö on mahdollista.

Mobiililaitteilla lukemiseen tarkoitetut ohjelmat voi ladata laitteiden valmistajien omista sovelluskaupoista. Yleisimmät luku-ohjelmat ovat maksuttomia.

Huomaathan, että kaikki palvelut eivät tue kaikkia laitteita. Esim. Windows RT-käyttöjärjestelmän tuki puuttuu monelta kustantajalta, eikä sopivaa luku-ohjelmaa välttämättä löydy.

E-kirjoille tehdyt lukulaitteet

 • E-kirjoille on olemassa myös omia lukulaitteitaan kuten Amazon Kindle, Kobo ja PocketBook. Lukulaitteiden etu mobiililaitteisiin verrattuna on niiden pitkä akkukesto, e-lukulaitteen akku kestää ilman latausta jopa useita viikkoja.
 • E-kirjojen lukulaitteet ovat usein sidottuja valmistajien omaan kauppaan (Amazon), mutta uudemmilla lukulaitteilla voi lukea myös Adobe Digital Editionsiin ladattuja kirjoja. Tätä varten tarvitaan Adobe-tunnus jolla valtuutetaan tietokone johon e-kirja alunperin ladataan. Lukulaite liitetään USB-liitännällä tietokoneeseen, Adobe Digital Editions pyytää valtuuttamaan myös lukulaitteen, tämän jälkeen kirjatiedoston voi siirtää lukulaitteeseen, esim. Koboon ja lukea lukulaitteen omalla lukuohjelmalla.

Lisätietoja

 • Kustantajien palveluista löytyy myös teoksia joita ei ole lisensioitu Helsingin yliopiston kirjaston käyttöön. Mikäli palvelussa on mahdollista rajata haku koskemaan vain Helsingin yliopiston lisensioimia teoksia, ohjeet siihen löytyvät tämän oppaan kustantajakohtaisista linkeistä.
 • Huomaathan, että usein e-kirja on uudempi/päivitetty kuin Helka-tietokannasta löytyvä e-kirjan julkaisuvuosi ts. vaikka e-kirja olisi Helka-tietokannan mukaan julkaistu jo useampia vuosia sitten, kirja saattaa silti olla päivitetty versio.

E-kirjojen käyttö

Voit lukea Helsingin yliopiston kirjaston hankkimia e-kirjoja online-tilassa HY-verkossa / verkon ulkopuolelta kirjautumalla Helsingin yliopiston- tai avoimen yliopiston käyttäjätunnuksilla tai ladata luettavaksi mobiililaitteelle. Valtaosa kustantajista sallii teosten lataamisen koneelle/mobiililaitteelle.

E-kirjat hankitaan yliopistolaisten käyttöön joko suurina kirjapaketteina tai yksittäisinä teoksina. Voit etsiä e-kirjoja samalla tavoin kuin painettuja käyttäen Helkan aineistohaku-toimintoa tai verkkosivujen aineistohakua. Lisäksi käytössä on Terkossa kehitetty BookNavigator, jonka kautta voit etsiä kaikkien alojen e-kirjoja. (Lisäohjeita e-kirjojen etsimiseen -->)

E-kirjoja on hankittu useiden eri e-kirjapalvelujen kautta. Eri palvelujen kautta hankittujen kirjojen käyttöliittymät, käyttöehdot ja käyttömahdollisuudet ovat osin erilaiset. Tällä sivustolla e-kirjojen käyttöä onkin esitelty palveluittain. Useiden palvelujen osalta tarjolla on sekä verbaaliset että videomuotoiset ohjeet. Yleiskuvan eri e-lirjapalveluihin liittyvistä käyttöehdoista ja -mahdollisuuksista sekä tarjolla olevista ohjeista saat E-kirjapalvelut tiivistettynä -yhteenvetotaulukosta.

Suurta osaa e-kirjoistamme voi lukea ilman erillistä laitetta tai ohjelmaa. Jos lukuohjelma vaaditaan kirjojen lukemista varten, yleisimmin käytetty ohjelma on Adobe Digital Editions. Ohjelma on ilmainen ja se löytyy osoitteesta http://www.adobe.com/solutions/ebook/digital-editions/download.html.

 • Jos haluat lukea lainaamaasi e-kirjaa useammalla eri laitteella, on luku-ohjelma valtuutettava Adobe-tunnuksella. Valtuutuksen jälkeen voit siirtää e-kirjatiedoston laitteesta toiseen ja avata sen Adobe-tunnuksen avulla eri laitteilla. E-kirjatiedosto tallentuu oletusarvoisesti "My Digital Editions-kansioon".
 • Adobe Digital Editionsin konekohtaisen valtuutuksen voi purkaa näppäinyhdistelmällä ctrl+shift+d. Mac-koneilla command+shift+d.

Helsingin yliopiston keskitetyssä hallinnassa oleville koneille Adobe Digital Editions on asennettu valmiiksi.

Ohjeet Adobe Digital Editionsin Linux-version asentamiseen löydät täältä.

E-kirjapalvelut vaihtelevat; on palveluita, joissa

 • koko kirja avautuu samalla kertaa (esim. Ebrary)
 • Kirjoja voi lukea kappale/luku kerrallaan (esim. Cambrige Books Online ja Oxford Handooks Online)
 • kirjan voi lukea sivu kerrallaan (esim. EEBO)

Huomaathan, että useissa palveluissa vaaditaan kirjautuminen palveluun ennen kirjan laitteelle lataamista, tunnus on käytävä luomassa palveluun erikseen - ei siis käytetä yliopiston käyttäjätunnusta.

E-kirjojen käyttö yliopiston ulkopuolelta

 • Etäkäyttö kirjaston hakupalveluissa tarjottujen linkkien kautta

Käyttäessäsi e-kirjoja yliopiston verkon ulkopuolelta saat aktivoitua etäyhteyden samalla, kun pyrit itse kirjaan. Näpäyttäessasi esimerkiksi Helkassa valitsemasi e-kirjan "Verkossa saatavilla" linkkiä pääset kirjautumislomakkeen kautta etäyhteydellä kyseiseen kirjaan. Myös verkkosivujen aineistohaku-toiminnon ja BookNavigator-palvelun e-kirjalinkit toimivat tällä tavoin.

Lisätietoa e-aineistojen etäkäyttömahdollisuuksista -->

Käyttäjäkohtaiset rajoitukset e-kirjoissa

 • Jos e-kirjassa on käyttäjäkohtaisia rajoituksia (Ebsco, Ebrary, Dawsonera), esim. yksi yhtäaikainen käyttölisenssi/kirja ja e-kirja on samanaikaisesti jonkun muun käytössä, kirjaa ei pääse lukemaan myöskään online-tilassa. Ebscon palvelussa voit jättää e-kirjaan varauksen ja kirjan vapauduttua siitä tulee ilmoitus sähköpostiin, muissa palveluissa e-kirjaa pääsee lukemaan sen vapauduttua edelliseltä käyttäjältä.

Alternative Access

Alternative access to Taylor & Francis journals

Mobiililaitteiden ohjelmia

iPad ja iPhone 

Android        

 

Muistathan käydä tekemässä itsellesi myös ilmaisen Adobe-tunnuksen, voit käyttää tätä tunnusta Bluefire readerissa.

 

E-aineistoista

Loading